Accesul pe piata muncii din Elvetia va ramane restrictionat cel putin pana la sfarsitul anului 2014 pentru bulgari si romani, dupa ce Guvernul elvetian a confirmat prelungirea perioadei tranzitorii pentru cetatenii acestor state.

Lucratorii liber-profesionisti romani si bulgari vor beneficia complet de libera circulatie incepand de la 1 iunie 2011. Problema "falsilor liber-profesionisti" afecteaza insa lumea politica elvetiana de ceva vreme, relateaza Le Matin.

Acordul privind libera circulatie a persoanelor, incheiat in 1999, prevede posibilitatea de mentinere cu titlu temporar a restrictiilor nationale pe piata muncii pentru maximum sapte ani. Prima prelungire, la care a recurs Elvetia, nu trebuie motivata.
In cazul unor perturbari grave sau al unor amenintari cu perturbari grave pe piata muncii, Elvetia ar putea prelungi perioada tranzitorie cu inca doi ani, pana in mai 2016.

Cererea de forta de munca bulgara si romana se manifesta in principal in sectorul serviciilor: 76 la suta din autorizatii, si in agricultura, 17 la suta.

La sfarsitul lunii decembrie, 8.690 de cetateni bulgari si romani locuiau in Elvetia, reprezentand 0,8 la suta dintre cetatenii europeni. Spre deosebire de sfarsitul anului 2009, numarul acestora a crescut cu 17,5 la suta, respectiv 1.292 de persoane.

Citeste si: Cand vom fi liberi sa muncim in Germania, Olanda sau Marea Britanie?

Noi state au liber pe piata muncii

  • Oferte de munca in strainatate

Majoritatea agentiilor de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate cauta cadre medicale si personal cu experienta in domeniul hotelier sau turism, dar si in domeniul sanitar, potrivit portalului Tjobs. Romanii mai pot aplica si pentru activitati de ingrijire a batranilor si copiilor sau in domeniul agriculturii.

Cele mai multe oferte de munca sunt disponibile in Marea Britanie, Italia, Germania, Grecia, Cipru sau Germania.

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.