Desi specialistii spun ca este cea mai importanta masa a zilei, romanii, in special tinerii, nu obisnuiesc sa serveasca micul dejun.

Conform unui studiu Omnibus privind obiceiurile de consum la romani, reiese faptul ca doar 43% dintre acestia iau micul dejun zilnic. Constiincioase in privinta micului dejun sunt doar persoanele de peste 55 de ani si cele cu o educatie superioara. “Pentru a avea o alimentatie echilibrata zilnic, niciodata nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic recomandat“, avertizeaza Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet "Prof. dr. N. Paulescu".

Din pacate, 25% dintre romani iau micul o data pe saptamana sau chiar mai rar. Acestia sunt in special tinei cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani.

  • Ce consuma romanii la micul dejun?
· 3 din 10 romani (majoritatea barbati) prefera un mic dejun "consistent", cu produse din carne, oua si branza.
· 6 din 10 romani (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai usor si variat, in care includ iaurt, lapte si cereale, sandwich-uri, oua sau branza.
· Doar 16% dintre romani (in special adolescenti si tineri pana in 24 de ani) aleg o gustare rapida la micul dejun, ce consta in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandwich-uri.
  • Ce ar trebui sa contina un mic dejun echilibrat?
· produse pe baza de cereale integrale: biscuiti, paine, cereale - pentru a furniza energie;
· produse lactate de tipul: lapte, iaurt, branza - pentru aportul de calciu;
· fructe - pentru continutul de vitamine si minerale;
· pentru aport hidric: suc de fructe, ceai.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.