In urma notificarii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF) inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (DSVSA) au demarat controale in urma carora s-a constatat ca lotul de carne contaminat a fost deja redistribuit in judetele Ilfov, Buzau si Olt.

Pe baza trasabilitatii, au fost identificate unitatile care au achizitionat carnea din acest lot.

In momentul de fata, controalele sunt in plina derulare si urmaresc identificarea produselor care vor urma a fi sechestrate, operatorul economic urmand a le retrage de pe piata.

Dioxina afecteaza sanatatea numai in cazul consumului intens de carne contaminata

O fabrica pentru hrana animalelor, la originea contaminarii cu dioxina

Citeste si:

Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.

Alerta a fost lansata sambata seara, dupa descoperirea, in timpul unui control de rutina, la sfarsitul lunii noiembrie, a unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat de obicei cu dioxina. Substanta a fost detectata in grasimea de porc provenind de la noua crescatorii irlandeze. PCB este un poluant organic persistent, care poate fi cancerigen.

Potrivit Agentiei irlandeze pentru securitate alimentara (FSAI), unele produse pe baza de carne de porc contaminata au fost descoperite in Franta si in Belgia, in cursul unor controale efectuate la frontiera. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca nu poate sa confirme informatiile, deocamdata. Germania a retras de la vanzare carnea de porc provenind din Irlanda, in timp ce Marea Britanie si Suedia au recomandat populatiei sa nu o consume.

Comisia Europeana a dat asigurari ca urmareste "indeaproape acest incident".