Comisia Europeana a confirmat la inceputul acestei saptamani ca o fabrica destinata hranei pentru animale se afla la originea contaminarii cu dioxina a produselor din carne de porc din Irlanda, relateaza NewsIn, citand AFP.

"A fost confirmat faptul ca aceasta contaminare are legatura cu o companie care recicla deseurile de la o brutarie", a declarat Nina Papadoulaki, purtatoare de cuvant a Comisiei, responsabila pentru domeniul sanatatii. "Modul in care a avut loc contaminarea urmeaza sa fie stabilit", a adaugat aceasta.

Politia irlandeza a investigat luni producatorii de hrana pentru porci, in special o fabrica a grupului Millstream Power Recycling Limited, situata in apropiere de Fenagh.

"Hrana contaminata a fost livrata la zece crescatorii de porci si 38 ferme de pasari din Irlanda si la alte noua ferme de porci in Irlanda de Nord", a precizat Papadoulaki.

Cele 38 de crescatorii de pasari sunt izolate, iar Bruxelles-ul asteapta raspuns cu privire la o posibila contaminare a carnii de vita, a adaugat el.

Comisia a cerut de asemenea autoritatilor britanice sa furnizeze urgent detalii cu privire la "masurile" pe care le vor lua in privinta fermelor afectate din Irlanda de Nord.

Desi comisarul pentru sanatate, Androulla Vassiliou, a dat asigurari luni ca expunerea pentru scurt timp la dioxina nu constituie un risc pentru sanatatea omului, Bruxelles-ul asteapta cel tarziu miercuri un "aviz" al Autoritatii europene pentru securitatea alimentelor (EFSA) cu privire la riscurile generate de carnea de porc contaminata.

Dioxinele mai sunt numite si poluanti organici persistenti (POP) si ar putea proveni in urma unor evenimente naturale precum incendiile de padure, insa majoritatea sunt subproduse ale procedurilor industriale. Sunt prezente in incineratoare de deseuri, topitorii, in metalurgie, fabricarea erbicidelor si pesticidelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.