Au fost 16 zile de Activism pentru Combaterea Violentei Impotriva Femeilor, eveniment desfasurat la nivel international. Pe plan local, intre 25 noiembrie si 10 decembrie, mai multe ONG-uri si institutii de stat au organizat manifestari, in cele mai mari orase ale tarii.
La Cluj, a avut loc duminica, 7 noiembrie, workshop-ul "Dincolo de imagini", organizat de catre "ARTEMIS-Asociatia Femeilor Impotriva Violentei".

Atelierul "Dincolo de imagini", propus de ARTEMIS si coordonat de Mihaela Griga le-a provocat pe participante la o meditatie asupra rolurilor pe care le joaca femeile si barbatii in cadrul societatii.

Ar fi gresit totusi sa credem faptul ca doar femeile sunt victime ale violentei domestice. Se inregistreaza si cazuri in care persoane de sex masculin sunt agresate. Un studiu al ANPF indica insa faptul ca 59% dintre barbatii victime ale violentei in familie sunt minori, in timp ce un procent de 77% dintre victimele de sex feminin sunt persoane adulte.

De fapt, este usor sa ne dam seama ca acest mecanism al violentei este pus in legatura cu raporturile de putere care sunt instituite intre indivizii care apartin celor doua sexe, fapt subliniat in cadrul intalnirii activistelor de la Cluj.

Workshopul organizat de catre "Asociatia Femeilor Impotriva Violentei-ARTEMIS" a incercat astfel sa lamureasca mecanismele de stereotipizare care construiesc imaginea femeii si care o fac pe aceasta sa se comporte conform rolului de "individ vulnerabil".

Pana si simplul fapt de a imbraca bebelusii in roz sau albastru este un indice al faptului ca din start, fetitele si baietii vor duce cu ei, de-alungul vietii, stereotipurile societatii: "fetitele sunt cuminti", iar "baietii nu plang niciodata", afla copiii de la parintii lor.

Felul in care relationeaza oamenii, asteptarile pe care acestia le au la maturitate si modul in care isi construiesc identitatile pe parcursul vietii, depind foarte mult de astfel de mesaje de care ne lovim la tot pasul si care ne par firesti. Aceasta pentru ca gen-ul (feminin sau masculin) este activitatea de a mentine intr-un echilibru conventional, atribuirea feminitatii sau masculinitatii, in functie de anumite roluri si activitati care sunt considerate potrivite pentru un sex sau altul, dupa cum indica teoreticienii.

In acest fel, puterea si atitudinea combativa sunt in mod traditional caracteristici atribuite barbatilor, iar aceste tendinte, orientate spre un spirit razboinic si violent sunt incurajate din copilarie. Ceea ce ii limiteaza pe reprezentantii ambelor sexe deopotriva, dupa cum arata teoreticienii studiilor de gen. Mai tarziu, baietilor deveniti barbati li se va parea firesc sa se comporte conform cu statutul de detinator al puterii.

Prin violenta impotriva femeilor se intelege orice act violent bazat pe diferenta de sex care are drept rezultat vatamarea sau suferinta fizica, sexuala sau psihologica a femeilor. Astfel, violenta impotriva femeilor este o cnsecinta a raporturilor de putere care exista intre femei si barbati ca grupuri sociale. Aceasta ar fi doar una dintre explicatiile care arata de ce multe femei devin victime ale violentei si sentimentului de posesiune, pe care il regasim modul de a gandi al multor barbati din Romania.

In cadrul workshopului "Dincolo de imagini" a fost adus in discutie si un articol recent publicat de catre 9am.ro, "Romancele, din ce in ce mai batute" impreuna cu numeroasele comentarii pe care le-au facut citititorii. "Adevarul e ca daca nu ii mai dai cate o scatoalca peste bot , ti se urca in cap. Fiecare muiere trebuie atinsa la partile moi din cand in cand. Altefel tampesti" - acest comentariu indicand foarte bine un tip de gandire patriarhal care instituie ca fireasca, slabiciunea femeii in fata barbatului.

Eveneimentele care s-au desfasurat in ultima perioada atrag atentia ca un astfel de comportament este gresit si ca trebuie sa luam atitudine in fata violentei careia ii pot cadea victime si barbati, dar careia de cele mai multe ori, martore tacute ii sunt femeile.

La Cluj, persoanele care devin victime ale violentei pot apela la consilierea oferita de catre Centrul ARTEMIS (contact aci). Din pacate, astfel de centre nu se bucura de mediatizare si fonduri, astfel incat prea putine victime reusesc sa beneficieze de consiliere si ajutor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.