"Nu se pune problema unei crize a medicamentelor in acest moment. Medicamente sunt in spitale, farmacii si depozite. Inteleg ca unii distribuitori au interese proprii si vor sa creeze panica, astfel incat Ministerul Sanatatii sa ia masura de majorare a pretului medicamentelor", a declarat ministrul.

El a precizat ca farmacistii nu au voie sa refuze eliberarea medicamenteleor pe motiv ca pretul acestora este prea mic, argumentand ca pretul este stabilit prin lege.

Nicolaescu a spus ca a inceput discutiile cu producatorii si distribuitorii de medicamente, dar si cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor, astfel incat sa fie identificate solutii pentru "unii jucatori de pe piata" ale caror afaceri sunt afectate de cursul valutar. In urma discutiilor, s-a convenit aplicarea masurilor pe doua paliere: pe termen scurt, pana la 30 decembrie 2008, iar ulterior sa fie identificata o noua metodologie de calcul a pretului la medicamente, pe termen mediu si lung.

Ministrul a precizat ca reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (institutia care detine informatiile privind volumul desfacerilor de medicamente) va face calcule si evaluari, urmand ca rezultatele sa fie cunoscute sambata dimineata. Reprezentantii Ministerului Sanatatii se vor intalni din nou, sambata sau luni, cu cei ai Colegiului Farmacistilor si cu producatorii si distribuitorii de medicamente, pentru a discuta tot despre problema pretului.

Distribuitorii de medicamente au anuntat, marti, ca au sistat la inceputul saptamanii livrarile catre toate spitalele si farmaciile din tara, din cauza neactualizarii cursului de schimb valutar folosit la calculul preturilor medicamentelor.

"Ne aflam in imposibilitate financiara de a continua distributia de medicamente si am decis sistarea livrarilor pe o perioada nedeterminata, pana la recalcularea preturilor. In conditiile in care suntem acum se prefigureaza o criza majora pe piata farmaceutica", a explicat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.REALITATEA.NET - În mai multe farmacii din țară nu se mai eliberează medicamente compensateREALITATEA.NET - Ministrul Sănătății dă asigurări că nu există o criză a medicamentelor