Tarile din Vest au limitat greutatea carata de elevii din clasele mici in gentile de scoala pentru a nu le deforma coloana vertebrala

Elevii finlandezi nu au ghiozdane, iar cei francezi stocheaza temele pe memory-stickuri. Elevii spanioli cara genti de scoala de maximum trei kilograme.

Problema ghiozdanelor supraincarcate ale elevilor a fost rezolvata in tarile occidentale de mai bine de 10 ani.

Unele, cum este cazul Finlandei, au eliminat cu totul gentile de scoala, temele elevilor finlandezi fiind rezolvate la scoala, in timpul orelor de curs. In Franta, in multe dintre regiuni, elevii primesc temele pentru acasa pe memory-stickuri.

Ghiozdanul greu, dus de parinte

In Italia exista o lege prin care cei mici trebuie insotiti la scoala de catre parinti pentru ca acestia sa le duca ghiozdanele. Ionel Adjudeanu, 45 de ani, parintele unui elev roman din Torino, spune ca el isi duce copilul la scoala pentru ca ghiozdanul gol cantareste 2 kilograme, iar plin ajunge la 16.

„Solutia ar fi ca cei mici sa-si faca cea mai mare parte din teme la scoala, iar acasa sa-si ia cate un caiet, doua, ca sa nu mai fie nevoiti sa-si care toate rechizitele", spune Ionel Adjudeanu.

Si in Marea Britanie, elevii trebuie insotiti la scoala, in caz contrar parintii primind amenzi serioase. Nina Taylor, presedinta Asociatiei BackCare, citata de BBC News, declara ca "noi credeam ca elevii nu ar trebui sa poarte ghiozdane mai grele de 10% din greutatea corpului lor, pentru ca e evident ca gentile grele le vor schimba postura".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.