Elevii se autocaracterizeaza ca fiind nesimtiti, cu tupeu, incapatanati, lenesi si rai. Ei ecunosc ca sunt obraznici la scoala si ca vorbesc pe la sprte despre profesori
Succesul la scoala depinde de cat de populari sunt elevii in randul colegilor, dar si de cat de mult invata pentru a-si cuceri profesorii. „Elevul de succes pentru profesori este un elev care se comporta bine la ore, care invata mereu la orice materie, care se imbraca cum trebuie. Pentru elevi e elevul care e mai glumet, care face mai multa caterinca, ce se imbraca intr-un alt stil, adica moda care e acum“, spune un elev de gimnaziu intr-unul dintre interviurile luate in timpul cercetarii „Portretul elevului“ din cadrul proiectului „Scoala asa cum este“, realizat de Centrul Educatia 2000+ si de UNICEF.

Exista si situatii in care succesul elevului este determinat de situatia materiala a parintilor. „Pai, in scoala mea… Poate, in foarte putine cazuri, elevul ambitios si silitor, dar mai mult elevul de bani gata“, spune un alt scolar. Elevul care este apreciat de colegi este definit prin trei calitati: prietenia, increderea si inteligenta. Multi elevi considera ca prietenia este de fapt si motivul pentru care vin cu placere la scoala, pentru care uneori vacanta li se pare prea lunga. „Pastrarea unui secret, sa nu fie gura-sparta, reprezinta o calitate care ii leaga foarte mult si o considera un criteriu eliminatoriu pentru includerea sau excluderea unui coleg din grup“, explica Mihaela Ionescu, coordonatoarea studiului.

Elevii se autocaracterizeaza ca fiind „nesimtiti“, „obraznici“, „cu tupeu“, nepoliticosi cu profesorii, ca „ii vorbesc pe la spate pe profesori“, vorbesc urat cu acestia, ii injura, sunt „incapatanati“, lenesi si rai. Mai mult, „imaginea de vanator de note este una care reiese din mai multe interviuri si focus grupuri. Astfel ca elevii sunt centrati sa primeasca note bune prin toate mijloacele pentru a-si atinge obiectivul“, explica Mihaela Ionescu. Indiferent de cat stiu sau nu stiu sa faca, important este sa aiba note bune. „In general, noi suntem vanatori de note… ca sa ne putem crea un viitor, pentru ca avem nevoie de note mari ca sa putem deveni cineva… pentru ca altfel nu poti sa… nu te poate primi la un liceu bun… la facultate sau la o universitate si ai nevoie de note mari“, marturiseste un elev.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.