Social 21 August 2008 11:07
Persoanele arestate in scandalul permiselor auto de la Arges au fost aduse, miercuri, la DNA, pentru noi audieri dar si pentru a li se aduce la cunostinta faptul ca s-a extins perioada cercetarilor pentru anul 2008 inclusiv, a declarat avocatul Ilie Iordachescu, unul dintre aparatorii din dosar, relateaza NewsIn

Avocatul a adaugat ca este vorba si despre autodenunturi, dar ca acestea nu au fost discutate miercuri la audieri.

Printre cei audiati in prezent de procurorii anticoruptie se afla fostul sef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor al judetului Arges, Codrut Vlasceanu, si adjunctul sau, Vasile Voinea.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis, vineri, 15 august, mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele sefului de post din Babana - Arges si al angajatului de la Evidenta Populatiei Arges, retinuti cu o zi inainte de DNA in scandalul permiselor auto.

Conform unor surse judiciare, politistul Laurentiu Neagoe si Florin Badea Boroiu, de la Evidenta Populatiei, sunt acuzati de aderare la grup infractional organizat si fals.

Neagoe mai este acuzat de faptul ca a facilitat mai multor clienti ai retelei de la Serviciul Permise Auto Arges transferul domiciliului in comuna unde era sef de post, au mai declarat sursele judiciare.
Potrivit acelorasi surse, seful de post ruga diferiti cetateni din comuna sa ia in gazda diferite persoane, fara sa le spuna satenilor despre ce este vorba de fapt.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, pe 12 august, ca nefondate recursurile declarate de cei 20 membri ai retelei din scandalul permiselor auto Arges impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti din 8 august, prin care s-a dispus prelungirea mandatelor ce expirau pe 12 august.

DNA a extins cercetarile impotriva membrilor retelei pentru posibile fapte de coruptie savarsite de acestia in eliberarea de permise incepand chiar cu anul 2006, a spus procurorul de sedinta al DNA, la ICCJ, la recursul impotriva mentinerii arestarii.

Procurorul de sedinta a mai explicat magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca anchetatorii au descoperit pe parcursul cercetarilor ca membrii acestei retelei au inceput sa lucreze inca din 2006 si nu doar din perioada martie - iunie 2008, asa cum se stabilise initial.

In opinia procurorilor, aceste descoperiri agraveaza situatia juridica a invinuitilor si implica prelungirea masurii arestarii preventive pentru ca anchetatorii sa poata audia toate persoanele implicate in cauza.
"Datorita activitatii desfasurate de acestia, s-a ajuns in situatia ca cineva sa-si poata lua permisul de conducere intr-o singura zi, la toate categoriile", a aratat procurorul DNA.

Majoritatea celor audiati marti de magistratii ICCJ au facut declaratii sumare, in care fie si-au mentinut depozitiile facute in fata procurorilor, fie au spus ca ei considera ca nu prezinta pericol public si pot fi cercetati in stare de libertate.

Curtea de apel Bucuresti a prelungit, pe 8 august, cu 30 de zile, mandatele de arestare preventiva pentru cele 20 de persoane arestate in scandalul permiselor din Arges, tot atunci, instanta respingand cererea de eliberare pe cautiune formulata de Ion Ciripan, administratorul unei scoli de soferi din Arges.
Procurorii trebuie sa identifice peste 2.000 de persoane care si-au facut mutatie in localitati din judetul Arges si au obtinut acolo permisele de conducere, a declarat unul dintre avocatii din dosarul in care sunt invinuiti mai multi angajati ai Serviciului Permise Auto Arges.

Vasile Voinea, avocatul lui Ion Cazacu, a sustinut ca anchetatorii trebuie sa-si indrepte atentia spre aceste persoane care sunt "adevarate bombe".

Procurorii DNA au instituit, in luna iulie, masura sechestrului pe averile tututor invinuitilor din dosarul in care mai multi politisti din Arges sunt acuzati ca emiteau pemise de conducere in schimbul unor sume de bani.

Avocatul invinuitului Contantin Tinca, Alexandru Chiciu, a confirmat, pentru NewsIn, ca, cel putin in cazul clientului sau, a fost intituita masura sechestrului.

Potrivit surselor NewsIn, procurorii au pus sechestru pe toate bunurile personale ale invinuitilor.
Reamintim ca 20 de persoane - printre care multi politisti - sunt anchetate in cazul permiselor de la Evidenta Populatiei Arges de DNA, ofiterii DGA punand la dispozitia procurorilor probe care atesta ca politistii eliberau permise contra unor sume de bani.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis, pe 21 iunie, mandate de arestare preventiva pe numele a trei persoane, doi subofiteri si al unui instructor auto, toti trei acuzati de procurorii DNA ca fac parte din reteaua din Arges, care elibera, ilegal, permise auto diferitor persoane, care nici macar nu sustineau examen.

Printre alte 17 persoane arestate preventiv de Curtea de Apel Bucuresti pe 15 iunie in acest caz, se afla si un preot, Laurentiu Floroiu, comisarul sef al Serviciului Permise si Inmatriculari Auto Arges, Codrut Gheorghe Vlasceanu, Vasile Voinea si seful Scolii de soferi Comes din Pitesti, Constantin Tinca.

Trei dintre persoanele arestate in scandalul permiselor auto de la Arges au recunoscut, in fata procurorilor anticoruptie, faptele comise, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

Potrivit acelorasi surse, ar fi vorba de preotul Laurentiu Floroiu, Eduard Constantin Dumitrescu, sef al Politiei comunei Bascov, si directorul Scolii de soferi Comes din Pitesti, Constantin Tinca.

"Au fost adusi sa li se prezinte probele, printre care si inregistrarile ambientale. Dupa ce au vazut care sunt probele procurorilor, cei trei si-au recunoscut faptele", au afirmat sursele citate.

Potrivit motivarii deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a emis, in 15 iunie, mandate de arestare preventiva pentru 17 persoane in acest dosar, cei acuzati de DNA facilitau, in schimbul unor sume de bani, schimbarea domiciliului pe raza judetului Arges si obtinerea permisului de conducere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.