Adriean Videanu, candidatul Aliantei la primarie, a jucat fotbal in divizia C, s-a casatorit cu o colega de gradinita, a absolvit o scoala generala care astazi se numeste "Adrian Paunescu", se plinge ca nu are un milion de dolari bani gheata si cheltuieste 32.600 de dolari pe an cu scoala copiilor

Pus fata in fata cu oricare dintre politicienii romani de astazi, Adriean Videanu este "baiatul bun". Zimbeste, vorbeste calm si te priveste in ochi. La despartire iti atinge bratul pentru a te simti gidilat ca tocmai ai stat de vorba cu un tip de treaba. Asa pare sa fi fost toata viata: a facut mult sport, habar n-are de gustul tigarilor, spriturile din tinerete insemnau "cite o bere cu prietenii", a urmat un liceu de olimpici la matematica si fizica, de la cursurile din facultate nu chiulea decit atunci cind erau programate la ora opt. Astazi, fostii concitadini il vorbesc doar de bine. Cu sotia, Miorita, a fost prieten noua ani inainte de casatorie, iar presa nu i-a descoperit nici o amanta. Are doi copii la Scoala Americana din Bucuresti, unde un an de studiu costa 16.300 de dolari de elev. In politica, a fost o catana disciplinata si, pentru ca i-a mers constant bine, la fel este si astazi, chiar daca are rol de general. Nu spune lucruri interesante, nu gafeaza, nu da declaratii nervoase si are simtul ridicolului. Dupa ce a sponsorizat o lucrare de asfaltare in orasul natal, a refuzat vehement ca strada sa-i poarte numele. La intrebarile transante si cu potential exploziv face un ocol suficient cit sa ramii cu impresia ca ti-a raspuns. Si, din nou, zimbeste.

Adriean Videanu, 43 de ani, s-a nascut in Videle, judetul Teleorman. Mai precis in satul Parisesti, devenit astazi cartier al orasului. In momentul in care "Ceausescu a hotarit ca Videle sa devina oras, toate satele din jur au devenit cartiere. Orasul e format din mai multe localitati situate in jurul uneia mai mare", povesteste primarul Lucian Militaru, var din frati cu Adriean Videanu, candidat la Primaria Bucurestiului. Numele de Videle vine de la Vida Cartojan, o mare boieroaica, proprietara mosiilor din zona in urma cu mai bine de un secol. "In oras sint mai multe familii pe care le cheama Videanu. Sint si persoane ce poarta numele de Videscu", povesteste inginerul Cotoi, conducatorul clubului de fotbal Petrolul din localitate.

Adriean Videanu a facut revolutia in oras. "A fost aici, la primarie", povesteste Cotoi. Il cunoaste de mult pe Adriean. "A jucat fotbal pentru Petrolul. Era foarte bun. Juca virf de atac. Fratele lui, Marian, juca fundas central", isi aminteste Gheorghe Cotoi.
Cariera politica a celui care si-a propus sa preia conducerea PD a inceput in 1989, in perioada revolutiei. Videanu era pe atunci inginer la ITAU (Intreprinderea de Transport Auto Usor).

Terminase TCM-ul (Tehnologia Constructiilor de Masini), o facultate la moda pe vremea lui Ceausescu. Pina la revolutie, politicianul de azi a facut naveta. Era o situatie ciudata. A facut liceul in Magurele, linga Bucuresti. A stat la internat. Dupa facultate se stabileste in Bucuresti, dar este repartizat in orasul natal Videle. "In decembrie ‘89, in localitate nu s-a tras nici un foc de arma", isi aminteste varul lui Videanu, primarul Militaru. "Era un baiat dintr-o formatie rock, batea la tobe. Se afla si el in primarie. La un moment dat, cu doua bete s-a apucat sa bata intr-o tabla. Facea ca mitraliera. S-au speriat toti si s-au culcat la pamint. Acestea au fost singurele focuri de arma trase in Videle pe timpul revolutiei. Rafala tobosarului", povesteste inginerul Cotoi.

Fotbal pe piine

Gheorghe Cotoi raspunde de protectia muncii la Schela. Se ocupa de fotbal de 26 de ani. Schela este platforma petroliera din Videle, locul unde lucreaza 12a din populatia orasului, 1.400 de angajati. "Videle este un oras monoindustrial", spune primarul Militaru.
Cotoi are 55 de ani. Locuieste intr-o camera de camin si are un ciine. "Am un apartament in Bucuresti, un baiat de 27 de ani, dar mi-e greu sa fac naveta in fiecare zi". Barbatul brunet cu un par ce aminteste de frizurile celor din formatia Sfinx, din anii ‘70, e mindru de faptul ca Petrolul Videle rezista inca in Divizia C. A terminat Institutul de Petrol si Gaze in anul 1975. A fost repartizat la Craiova, unde a stat pina in martie 1977.

"Adriean Videanu a jucat fotbal la Petrolul Videle in perioada cit a fost student. Vreme de trei ani a jucat aproape meci de meci. Era bun si foarte popular in oras", isi aminteste Cotoi. "Tinea la glume, dar colegii de echipa il respectau pentru ca era serios si se tinea de scoala. Dupa facultate a fost repartizat in Videle si facea naveta. Am calatorit cu el pe tren. Ne stringeam vreo 25. Puneam fiecare bani si ii dadeam "nasului". Asa se circula pe vremea aceea. Era si Adriean cu noi. Formam o trupa vesela. Trenul pleca la sase si zece dimineata din Gara de Nord, iar la sapte fara zece ajungea in Videle".

Cotoi povesteste ca vicepremierul nu a mai fost la un meci de fotbal de mai bine de un an. "Ne-a donat niste mingi. Ne-a mai ajutat", povesteste acesta.
Divizia C era o aventura pe vremea lui Ceausescu. "Imi amintesc ca am fost intr-o deplasare la Clanita. Terenul era inconjurat de un sant cu apa. Intrarea se facea pe un podet de metal. Spectatorii se uitau la meci de pe linia de tuse. Am cistigat, iar localnicii din Clanita au sarit pe noi. Nu mai nimeream podetul sa iesim de pe teren. Era acolo ca la rascoala de la 1907", povesteste Cotoi.
Presedintele sectiei de fotbal Petrolul Videle spune ca nu a vindut niciodata meciuri. "Se faceau aranjamente, dar toate erau la comanda politica. Suna un secretar de partid si ne spunea sa pierdem in deplasare, ca sa nu-i retrogradam", isi aminteste seful clubului la care a jucat Videanu.

"Nu am facut inca primul milion de dolari"

Intrebat fiind daca s-a temut vreodata ca ministerul lui Seres va fi condus de deciziile lui Voiculescu, candidatul Aliantei la primarie spune ca toti ministrii au ca singur obiectiv programul de guvernare. Cerindu-i-se sa zica daca exista politicieni in Romania cu care nu ar negocia pentru nimic in lume, sustine ca nu respinge "nici un fel de discutie, daca exista mandat din partea partidului". Despre anuntul din campania electorala, conform caruia Alianta nu va include in guvern membri ai fostelor guvernari, domnul Videanu spune ca "a fost o decizie dureroasa pentru citiva colegi care meritau sa faca parte din guvern, dar a fost corecta la acel moment". Intrebat daca aceasta hotarire trebuie respectata in perspectiva remanierii sau a alegerilor anticipate, candidatul Aliantei la Primaria Capitalei arata consecventa de principii a unui gospodar cu sacii-n caruta: "Depinde..." Lin, zimbitor, duios, trece apoi la realizarile si ambitiile guvernului din care face parte: colectarea de impozite, de taxe si venituri, declaratii de avere, de venit, limitarea coruptiei s.a.m.d. Te surprinde doar cind spune ca nu a realizat inca primul milion de dolari, bani gheata, se-ntelege.

Mare jucator de poker

In copilarie, Adriean Videanu spune ca a avut un trai fericit cu o situatie materiala buna pentru ca parintii sai erau cei mai mari cultivatori de zarzavaturi din zona. Astazi, mama lui, Alexandrina, in virsta de 67 de ani, are o afectiune cardiaca si se afla sub tratament. De ea are grija cumnata lui Adriean, Mariana. Tatal lui, Dumitru, are 74 de ani.
A facut scoala generala din orasul Videle, devenita in urma cu doi ani, la insistentele directorului pesedist, scoala "Adrian Paunescu". In scoala a inceput sa joace volei, ajungind in divizia B de seniori la 11 ani, apoi a trecut la fotbal. A urmat liceul de matematica-fizica de la Magurele, dupa care a intrat la Politehnica. Partea cea mai picanta a acelor ani despre care spune ca isi aminteste este jocul de poker pe care il practica sedus de "latura psihologica a lucrurilor". Juca pe bani, iar cel care cistiga ducea "echipa" la circiuma, la bere si pizza. A incetat sa puna mina pe cartile de joc in momentul in care s-a casatorit, in 1987. Dincolo de cursuri, a continuat sa faca mult sport: volei, tenis de masa, dar mai ales fotbal de performanta.

Singura persoana publica de astazi pe care a cunoscut-o inainte de ‘89 a fost Petre Roman, care ii predase la facultate mecanica fluidelor. Nu era insa o relatie personalizata.
Dupa facultate, s-a casatorit si, cu toate ca locuia in Bucuresti, a primit repartitie in orasul natal. Pe Miorita, sotia lui, a cunoscut-o la gradinita, fiind apoi colegi in aceeasi scoala. Viitoarea doamna Videanu a facut liceul sanitar din Alexandria si ASE-ul. Au doi copii, Andrei Valentin, de 15 ani, si Diana Alexandra, de 13 ani. Singura nemultumire fata de ei este ca se dedica prea mult calculatorului. Cei doi sint la o scoala privata unde aptitudinile le sint evaluate. Adriean Videanu isi doreste foarte mult sa cunoasca aceste evaluari pentru a contribui la orientarea lor profesionala. Politicianul plateste 32.600 de dolari pe an scolarizarea copiilor lui.
Are doi frati. Cel mic, Fanel, are 37 de ani, si isi da doctoratul in economie. E director de "export" la una dintre firmele lui Adriean. Fratele mai mare, Marian, are 47 de ani si este sofer de TIR.

FSN-ul atotcuprinzator din 1990 a incercat sa puna si niste tineri la coada listelor pentru alegerile parlamentare. Propunerea de a candida a primit-o de la Cazimir Ionescu, vicepresedintele tarii la acea ora. Cum Adriean Videanu avea studii superioare si era cunoscut in oras ca fotbalist, a fost trecut pe liste: "Habar n-aveam de politica si nici de structurile statului. Am intrebat: Domne, ce inseamna sa candidezi? Ce este parlamentul? Ce este Adunarea Deputatilor, numele de atunci al Camerei? Un fel de Marea Adunare Nationala, mi s-a raspuns. Si unde lucreaza asta? E permanenta? Da, lucreaza la Bucuresti, am fost eu lamurit. Atunci am acceptat sa candidez pentru ca astfel aveam ocazia sa vin cu serviciul in Bucuresti". La alegerile din 20 mai 1990, FSN-ul a luat in Teleorman 94% din voturi, ceea ce
i-a permis si tinarului de 27 de ani sa devina parlamentar.

Legea o faceau citiva oameni - Iliescu, Birladeanu, Martian si inca vreo doi -, iar FSN-ul care avea 66% din componenta parlamentului vota in corpore dupa cum hotarau acestia. A fost o experienta utila deoarece spune ca a invatat mult de la liderii de atunci.

A locuit cu sotia intr-o baraca

A inceput marea afacere de astazi in 1994, la sugestia sotiei. Stia despre marmura doar ca, acasa, pe soba de teracota, avea niste bucati albe, dreptunghiulare, dintr-un material numit astfel. Un prieten i-a facut un studiu de fezabilitate si in doua luni a primit raspunsul ca planul de afaceri avea perspective teribile. "A avut noroc" sa ia un credit de patru sute de mii de dolari de la fosta "Banca Bucuresti", actuala Alpha Bank. Girase cu casa sa si cu locuintele mai multor prieteni. In primii trei ani, in lipsa altor finantari, i-a fost foarte greu.

A locuit impreuna cu sotia intr-o baraca santiereasca. S-a dus pe la mai multe fonduri de investitii si a convins unul dintre ele sa-i acorde sprijinul solicitat. S-a abtinut de la a incasa dividende si a cumparat actiunile partenerilor, raminindu-i intreaga afacere. Cind a aparut legea incompatibilitatii, compania nu ajunsese la performantele la care se angajase fata de fondul de investitii. Asa ca a hotarit sa-si dea demisia din parlament, raminind unul dintre cei mai influenti oameni din Partidul Democrat. In aprilie 2002, in calitate de purtator de cuvint al PD, refuza explicit orice alianta cu PNL, in perspectiva alegerilor prezidentiale. Acum nu-si mai aduce aminte conjunctura care l-a facut sa dea o asemenea declaratie.

Profesorii lui Videanu, salvati de Vanghelie

La fel ca multi altii inaintea lui, Videanu a simtit nevoia de schimbare. Implinise 15 ani si era momentul sa lase deoparte jocurile copilariei si sa isi caute norocul la oras. A nimerit pe aproape, linga Bucuresti adica, pe platforma Magurele. Aici era un liceu de matematica-fizica si un internat despre care toata lumea stia ca era foarte bun. "Stateau doi-trei intr-o camera, dar nu era inghesuiala pentru ca incaperile erau destul de mari", isi aminteste Prijoc Ioana, administrator la internat in acea perioada.

"Fiecare camera avea propria baie. Astea sint conditii pe care si le-ar dori multi studenti din ziua de azi. In ceea ce priveste distractiile, nu prea erau multe de facut. Aveau o discoteca aici pe platforma si se puteau duce acolo sa se distreze. Mergeau insa mai mult studentii. La noi in camin era un regim destul de strict. Nu avea nimeni voie sa iasa din camere dupa zece seara. Aveam un portar platit sa se asigure ca lucrurile nu se intimpla altfel. Acum, cladirea in care a fost internatul este camin studentesc. A fost lasata insa in paragina, nu mai e ca inainte", se plinge Ioana Prijoc. In urma unor neintelegeri cu facultatea, care a pretins dreptul de proprietate a cladirii, liceul de matematica-fizica nr. 4, unde a invatat Videanu, nu mai exista. Ramasi fara un acoperis deasupra capului, profesorii nu au avut timp sa isi plinga de mila. Au fost mutati intr-un liceu nou-nout, "construit, nu renovat", cum a tinut sa precizeze un profesor de acolo, de catre nimeni altul decit Marian Vanghelie.

Noul liceu, care se afla pe Calea 13 Septembrie, este ultramodern, are dotari de ultima generatie si se numeste "Stefan Odobleja".
Dumitru Petre a fost profesorul de matematica al lui Videanu in clasa a XI-a si a XII-a. "A fost o bomba pentru mine cind am auzit ca o sa candideze la primarie. Nu ma asteptam sa ajunga atit de departe, cu toate ca era un elev cuminte si destul de bun la invatatura. Sint foarte mindru de el", spune profesorul. Domnul Petre isi aminteste de pasiunea lui Adriean pentru fotbal. "Era destul de bun. O data a plecat cu echipa studentilor la un meci din Iasi, desi el era elev de liceu. Nu i-am dat voie sa se duca, dar tot s-a dus pina la urma", spune profesorul. (Catalin Bulat)

Banii si viata

Adriean Videanu s-a nascut pe 1 iunie 1962, in satul Parisesti, judetul Teleorman. A absolvit Liceul de Matematica-Fizica nr. 4 din Magurele. A facut parte din promotia 1987 a facultatii TCM din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti. Videanu este de profesie inginer, iar, pina in 1989, a lucrat ca sef de sectie la ITAU, Videle. Dupa alegerile din 20 mai 1990, a intrat in rindurile parlamentarilor FSN. Candidatul Aliantei D.A. a ocupat functia de deputat de Teleorman pina in anul 2003, cind a demisionat pentru a se instala in pozitia de presedinte al societatii Titan Mar - Marmosim. Din decembrie 2004 este ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic. Videanu a cumparat societatea Marmosim in 1998 impreuna cu doi prieteni. In 2003, Marmosim avea un numar de 1.000 de angajati si o filiala in Japonia. 85a din productie era exportata, iar cifra de afaceri in acel an a fost de 18 milioane de dolari. Titan Mar distribuie pe piata interna materie prima pentru 300 de firme care prelucreaza marmura si este evaluata la aproximativ 30 de milioane de euro.

In prezent, Videanu a renuntat la conducerea Marmosim pentru activitatea politica. Adriean Videanu a fost presedinte al organizatiei de tineret a PD intre 1993 si 1996, iar din 2001 este vicepresedinte al Biroului Executiv al PD. Este casatorit cu Miorita Videanu, are doi copii, ambii inscrisi la scoala Internationala Americana din Bucuresti. Un an de studiu costa 16.300 de dolari pentru un elev. Videanu a fost numit regele marmurei si a intrat in conflict direct cu candidatul PSD la Primaria Capitalei, Marian Vanghelie. Acesta din urma l-a acuzat ca a obtinut sase licente de exploatare a marmurei datorita prieteniei cu "jumatate din guvernul PSD".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.