Partidele politice care vor promova femei pe listele electorale, pe locurile eligibile vor primi o suma mai mare de la bugetul de stat, proportional cu numarul de mandate obtinute. Aceasta prevedere este inclusa intr-un amendament adus la proiectul legislativ privind finantarea partidelor politice, adoptat ieri in plenul Camerei Deputatilor.

Desi printre amendamentele respinse exista si un text propus de un grup de deputate, prin care se cerea ca partidele care promoveaza femei in parlament sa obtina o suma cu 10% mai mare decat celelalte partide, deputatii au preferat prima forma. Tot ieri, plenul Camerei a stabilit ca un articol privind imposibilitatea de a finanta un partid prin testament sa fie exclus din lege, dupa ce UDMR a cerut acest lucru.

"UDMR va vota acest proiect de lege cu exceptia punctului 20", a anuntat deputatul Mate Andras. Acestea nu sunt singurele modificari aduse proiectului in forma in care a venit de la Senat. Comisia juridica a adoptat la inceputul saptamanii si o modificare prin care firmele care au datorii la stat sa poata face donatii cu conditia ca acestea sa nu aiba sume mai mari de dat la stat decat cele pe care le au de recuperat. O discutie aprinsa s-a purtat si pe tema cotizatiei pe care un membru de partid trebuie sa o plateasca anual.

Daca democratii au propus ca aceasta suma sa fie echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara, membrii comisiei au votat ca respectiva cotizatie sa ramana de patru ori mai mare decat dorea PD. Proiectul de lege privind finantarea partidelor si campaniilor electorale a fost votat ieri de catre deputati cu 175 voturi pentru si un vot impotriva. Legea prevede ca suma maxima folosita in campania electorala de un candidat la alegerile prezidentiale nu poate depasi echivalentul a 25.000 de salarii minime brute pe tara, limita maxima in cazul candidaturilor la parlament fiind de 350 de salarii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.