Oficialii europeni spun ca urmatoarele luni sunt foarte importante pentru Romania.

Si ca nu este timp pentru vacante. Parlamentarii insa nu par interesati de acest lucru. Raportul de tara a trecut, iar ei si-au reluat vechile obiceiuri. Chiulul in masa si dezinteresul pentru activitatea legislativa.

In sedinta de ieri a Senatului, a fost nevoie de trei apeluri nominale si de sustinerea repetata a votului la proiectele inscrise pe ordinea de zi, pentru ca nici macar toti senatorii din sala nu au dorit sa participe la vot.
Teoretic, sedinta de plen incepe la ora 9,00, cu dezbateri asupra proiectelor inscrise pe ordinea de zi. La ora 9.30 insa, apelul nominal facut de Teodor Melescanu a aratat ca in sala erau numai 62 de senatori, din totalul de 137. Pentru ca o lege sa poata fi votata, este necesara prezenta a 69 de senatori.

In aceste conditii, reprezentantul PRM Gheorghe Funar a propus suspendarea lucrarilor. Desi reprezentanti ai PSD si UDMR au protestat, sedinta a fost suspendata pentru zece minute. A urmat un nou apel nominal. De data aceasta, au raspuns "prezent" 82 de senatori.

Cu toate acestea, in momentul in care s-a supus la vot ordinea de zi si programul de lucru pentru saptamana viitoare, 15 senatori, desi prezenti in sala, nu s-au obosit sa participe la vot. Cu doar 67 de voturi, s-a ajuns din nou la lipsa de cvorum.

Rugaminti in zadar

In pofida apelurilor disperate, presedintele de sedinta, Teodor Melescanu, nu a reusit sa isi tina colegii in sala de plen.

"Va promit eu ca, daca lucram bine si ne concentram, terminam intr-o ora toata ordinea de zi. Va rog frumos! Va rog frumos! Va rog cat pot eu de frumos!", a incercat Melescanu sa ii mobilizeze pe cei prezenti. Le-a propus chiar si o alternativa. "Daca vreti, pot sa suspend sedinta ca sa mergeti pe hol si sa terminati tot ce mai aveti de vorbit", a spus el.

In zadar insa. Dupa parcurgerea a 10 dintre punctele inscrise in programul de lucru si dupa numai doua ore de dezbateri, Teodor Melescanu a decis suspendarea lucrarilor din lipsa de cvorum.
Astfel ca sapte propuneri legislative, din care cinci legi cu caracter organic si una prioritate pentru integrare, au fost lasate pentru saptamana viitoare.

Aceasta situatie se inregistreaza in conditiile in care la inceputul saptamanii, liderii coalitiei au anuntat ca isi vor sanctiona parlamentarii care nu vin la sedintele din plen. Mai mult chiar, ziua de joi a fost special aleasa pentru votarea proiectelor de legi, astfel incat si euroobservatorii sa poata lua parte la dezbateri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.