Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat ca deputatii PSD constanteni lucreaza la un proiect de lege pentru transferarea actiunilor pe care Ministerul Transporturilor le are la Administratia Porturilor Maritime catre autoritatile locale.

Potrivit MEDIAFAX, Mazare a declarat, miercuri, dupa sedinta Consiliului Local, ca cele 60 de procente pe care Ministerul Transporturilor le detine la Compania Nationala "Administratia Porturilor Maritime" Constanta ar urma sa fie impartite, daca proiectul respectiv va fi votat, intre Primaria Constanta, Primaria Navodari, Primaria Mangalia si Consiliul Judetean Constanta.

"La ora actuala actiunile Administratiei Porturilor sunt impartite astfel: 20 la suta le are Fondul Proprietatea, 20 la suta municipalitatea si 60 la suta le are Guvernul (n.r. - Ministerul Transporturilor). Deputatii nostri de Constanta vor depune in Parlament un proiect de lege, sigur nu va fi votat pana la alegeri, dar daca vom avea majoritate, este discutata cu premierul, cele 60 la suta din actiunile pe care le detine Guvernul vor trece la autoritatea locala. In principiu cam 10-15 la suta la Consiliul Judetean, cam trei-patru la suta Primaria Mangalia, trei-patru la suta Primaria Navodari si restul la Primaria Constanta. Din profitul care va fi facut de Portul Constanta, o parte va ramane pentru dezvoltare si pentru investitii, iar restul se va imparti catre autoritatile locale. Astfel, veniturile nu vor mai pleca la Bucuresti, ci vor veni in bugetele noastre locale de aici urmand sa sustinem gigacaloria, constructiile, samd", a declarat Radu Mazare.

El a sustinut ca, daca este bine administrat, portul ar putea avea un profit de 10 milioane de euro anual, iar Primaria Constanta ar putea castiga astfel aproximativ 3 milioane din aceasta suma.

"Daca portul este bine administrat, profitul este cam de 10 milioane de euro. El n-a fost bine administrat, numai pe hartie au fost trecuti banii prin niste subterfugii. Noi am luat in baza celor 20 la suta actiuni, pe trei ani, vreo 2 milioane de euro. Dar daca este bine administrat scoate cam 10 milioane de euro din care partial vor ramane in Administratia portului pentru investitii si restul vor fi impartiti. Ar insemna anual un ajutor pentru Primaria municipiului Constanta, asa la o prima estimare foarte sumara, de vreo 3 milioane si ceva de euro. In statele din nordul Europei toate sunt la autoritatile locale. Este o chestiune de vointa politica pe care USL o are sa o faca", a mai afirmat Radu Mazare.

Citeste si:
O constanțeancă, reținută de polițiști după ce și-a incendiat...
O constanțeancă, reținută de...

El a mentionat ca in acest caz nu se va pune in discutie privatizarea portului si nici preluarea managementului de catre straini pentru ca pachetul majoritar de actiuni ar fi la autoritatile locale.

"Deocamdata, este proiectul privind managementul strain, ca asa a semnat guvernul cu FMI, dar in momentul cand toate actiunile trec la autoritatile locale, iese din aceasta discutie, iar de privatizare nu mai poate fi vorba pentru ca este o vointa politica si un acord discutat intre mine si premier. Alaltaieri cand am fost la Bucuresti printre altele am discutat si acest lucru", a mai spus primarul Constantei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.