Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca toti liderii grupurilor parlamentare au acceptat elaborarea unui cod de conduita al parlamentarilor, care ar urma sa fie depus saptamana viitoare, aratand ca acesta ar reglementa migratia politica si incompatibilitatile. 

"Toti liderii grupurilor parlamentare au acceptat introducerea in Regulament a unui cod de conduita al parlamentarilor. Am vorbit cu Victor Alistar si cu Cristian Parvulescu si in urmatoarele zile vom lucra aplicat, in speranta ca undeva la sfarsitul saptamanii viitoare liderii grupurilor parlamentare vor depune un proiect, acceptat impreuna cu organizatiile neguvernamentale, cu privire la codul de conduita", a precizat Valeriu Zgonea, potrivit MEDIAFAX.

El s-a intalnit cu directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, si cu Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, pe acesta tema.

Presedintele Camerei a spus ca "parlamentarii au nevoie de un cod de conduita care sa defineasca comportamentul, atitudinea si care sa fie introdus in Regulamentul Camerei Deputatilor".

Zgonea a anuntat ca, dupa 9 decembrie, vor fi facute si modificarile necesare la statutul senatorilor si deputatilor si completarile in privinta incompatibilitatilor deputatilor.

Potrivit lui Zgonea, acest cod de conduita trebuie sa se refere la conflictele de interese, incompatibilitati, daca exista un interes patrimonial din partea vreunui deputat la votarea unei legi, dar, cel mai important, la migratia politica.

"Este clar ca trebuie sa gasim o solutie astfel incat cel care migreaza sa poata fi sanctionat, de exemplu sa nu mai primeasca functii in Parlament, trebuie sa gasim o solutie juridica", a precizat Zgonea.

El a mai spus ca in acest cod de conduita trebuie sa fie cuprinse si sanctiuni inasprite pentru parlamentarii care voteaza multiplu si solutii pentru absenteism.

Zgonea a aratat ca exista si ideea ca parlamentarii sa prezinte un raport de activitate in fiecare sesiune care sa cuprinda si activitatea din Parlament si din circumscriptii.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Victor Alistar a precizat ca a observat deschidere din partea tuturor liderilor grupurilor parlamentare cu privire la propunerile pentru codul de conduita cum ar fi transparenta in exercitarea mandatului, in privinta deconturilor, migratia politica, respectarea votului electronic, situatiile de absenteism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.