Presedintele PSD, Victor Ponta, propune, intr-o postare pe blogul personal, o alianta politica, inregistrata juridic, intre PSD si ACD, care sa inceapa sa functioneze la nivel politic si parlamentar imediat dupa inscriere si la nivel local in termen de maxim trei luni.

Programul acestei aliante, intitulat "Agenda 2019", propune: reinstaurarea mecanismelor democratiei parlamentare, reformarea institutiilor statului, refacerea sistemului economic al tarii, asigurarea fundamentelor statului social, depolitizarea administratiei centrale si locale de tip neelectiv, refacerea rolului si prestigiului Parlamentului, depolitizarea justitiei, reforma constitutionala, implicarea Romaniei in deciziile UE, stabilirea listei de prioritati nationale, redimensionarea aparatului administrativ, asigurarea bunastarii cetateanului.

Ponta propune ca PSD si ACD sa inregistreze juridic, conform legii partidelor politice si in vederea indeplinirii cerintelor articolului 103 din Constitutia Romaniei, o alianta politica ce isi asuma Agenda 2019, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta (alianta, n.r.) va avea copresedinti pe presedintele PSD si pe presedintele ACD; termenul de functionare al acestei aliante va fi cel de indeplinire a obiectivelor Agandei 2019", se mai arata in propunerea lui Ponta.

De asemenea, in proiectul lui Ponta se prevede ca PSD si ACD vor forma doua grupuri fundamentale de lucru, unul pentru reforma institutionala si europeana si altul pentru reforma sociala, economica si administrativa.

Ponta mentioneaza ca a elaborat proiectul in timpul vacantei, ca este vorba despre un demers personal, care nu implica deocamdata partidul, ca mai sunt de parcurs etape pana la realizarea practica a aliantei.

Liderul PSD spune, de asemenea, ca a discutat despre proiect cu Crin Antonescu.

  • Candidati pentru presedinte, premier, primari si sefi CJ comuni

Alianta PSD-ACD vor desemna candidati comuni pentru functiile de sef al statului, premier, presedinti ai Camerelor Parlamentului, primari de municipii resedinta de judet, sefi de CJ si vor forma impreuna un Guvern, se arata in propunerea liderului PSD Victor Ponta, postata pe blogul personal.
Citeste si:
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO
Finlanda va decide în ziua de...

PSD si ACD, ca formatiuni politice initiatoare ale Agendei 2019, vor lua toate deciziile privind functionarea si realizarea obiectivelor fundamentale in comun, in urma consultarilor, scrie Ponta.

De asemenea, presedintele PSD mentioneaza ca PSD si ACD vor avea candidati comuni pentru presedintia Senatului si Camerei Deputatilor si pentru presedintia comisiilor parlamentare

"Sistemul de selectare si desemnare va fi propus de catre un grup de lucru comun coordonat de liderii de grup ai celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare", se mai arata in postarea lui Ponta.

  • Liderul PSD mentioneaza, in proiect, ca PSD si ACD vor avea un candidat comun pentru functia de presedinte al Romaniei in persoana care indeplineste cel mai bine asteptarile electoratului si va milita pentru indeplinirea obiectivelor agendei 2019.

"Sistemul de selectare si desemnare va fi propus de catre un grup de lucru comun coordonat de presedintii de onoare ai celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare. PSD si ACD vor avea un candidat comun pentru functia de prim ministru. PSD si ACD vor forma un guvern comun; structura si componenta guvernului va fi propusa de un grup de lucru coordonat de catre presedintii celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare"
, se mai arata in proiect.
Citeste si:
Ponta: UDMR se va alia cu USL
Ponta: UDMR se va alia cu USL

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.