CCR arata, in motivarea deciziei prin care Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala, ca articolul 2 al legii, care vizeaza interdictia de a candida la functii de demnitate pentru cei care au apartinut anumitor structuri comuniste, incalca dreptul de a fi ales, consacrat prin Constitutie.

"Articolul 2 al legii supuse controlului de constitutionalitate prevede una din principalele sanctiuni colective care vizeaza dreptul de a candida si dreptul de a fi ales in functiile de demnitate publica enumerate a persoanelor care au apartinut anumitor structuri politice si ideologice. Dispozitiile acestui articol de lege contravin prevederilor constitutionale ale articolelor 37 si 38 prin care se consacra dreptul de a fi ales, cu interdictiile expres si limitativ mentionate", se arata in motivarea deciziei din 7 iunie a Curtii Constitutionale a Romaniei, facuta publica vineri, relateaza NewsIn.

Totodata, judecatorii Curtii arata in documentul citat ca respectiva prevedere a Legii lustratiei "excede cadrului constitutional, prevazand o noua interdictie dreptului de acces in functiile publice care nu respecta articolului 53 din Constitutie". Mai mult, judecatorii arata ca limitarea dreptului de a fi ales, impusa prin legea contestata, este lipsita de proportionalitate in raport cu scopul urmarit, deoarece "aduce atingere insasi existentei dreptului si nu isi justifica necesitatea intr-o societate democratica".

Mai mult, arata judecatorii Curtii Constitutionale, in motivare, Legea lustratiei aduce atingere si principiului potrivit caruia legile nu pot dispune decat pentru viitor. "Legea se aplica pentru fapte si actiuni savarsite dupa intrarea ei in vigoare. De aceea nu se poate pretinde ca, respectand legile in vigoare si actionand in spiritul lor, cetatenii sa aiba in vedere eventuale reglementari viitoare", potrivit motivarii CCR.

De asemenea, in documentul citat se arata ca dispozitiile Legii lustratiei sunt "lipsite de rigoare normativa, nefiind suficient de clare si de precise". "Fata de aceste ambiguitati, Curtea se margineste sa atraga atentia asupra posibilelor dificultati de ordin practic in aplicarea masurilor prevazute de lege", potrivit motivarii.

Astfel, CCR subliniaza, in motivarea deciziei din 7 iunie, ca Legea lustratiei a fost adoptata dupa 21 de ani de la caderea comunismului. "De aceea, caracterul tardiv al legii, fara a avea in sine un rol decisiv, este considerat de Curte ca fiind relevant pentru disproportionalitatea masurilor restrictive, chiar daca prin acestea s-a urmarit un scop legitim. Proportionalitatea masurii fata de scopul urmarit trebuie privita, in fiecare caz, prin prisma evaluarii situatiei politice a tarii, precum si a altor circumstante", potrivit surei citate.

Citeste si:
CCR: Legea lustratiei este neconstitutionala
CCR: Legea lustratiei este...

Criticile Curtii Constitutionale in privinta Legii lustratiei se refera si la preambulul legii, din care reiese ca adoptarea sa "este necesara pentru consolidarea valorilor si institutiilor democratice din Romania si pentru protejarea principiilor fundamentale prevazute de Constitutie, justificand astfel restrangerea exercitarii unor drepturi si libertati ale unor persoane, prin restrangerea exercitarii dreptului de a ocupa functii numite sau alese in structurile de putere si in aparatul represiv al regimului communist, in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989”. CCR sustine ca formularea preambului este facuta intr-o maniera "defectuoasa, confuza si deficitara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.