Maghiarii din Romania isi sarbatoresc astazi, cu fast, ziua nationala.

Dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, maghiarii din Secuime si-au votat maghiara ca limba oficiala si ziua de 15 martie ca sarbatoare nationala, luni, ungurii su refuzat sa mearga la lucru.

UDMR a lipsit astazi de la sedinta din Parlament luandu-si o zi libera, desi 15 martie nu este oficializata ca sarbatoare nationala. [Ziua maghiarilor: autonomie si limba oficiala]

Ce fac ungurii de ziua lor?

Potrivit unui comunicat de presa al UDMR, maghiarii se vor reuni luni la Targu Mures unde se va organiza principala manifestare aniversara cu prilejul zilei de 15 martie. Maghiarii sarbatoresc revolutia si lupta pentru libertate a maghiarilor din 1848-49. Ceremonia va avea loc, in acest an, la Monumental Secuilor Martiri, prilej cu care vor fi comemorate si evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures.

Cu acesta ocazie, maghiarii vor inaugura statuia fostului revolutionar maghiar Kossuth Lajos in comuna mureseana Neaua. „In timp ce la Targu Mures nici macar o strada nu-i poarta numele, in comuna mureseana Neaua, aflata la doar 20 de kilometri de oras, lui Kossuth Lajos i se ridica o statuie”.

Extremistii de la Cluj

Cativa membri ai Plutonului Secuiesc al organizatiei extremiste Noua Garda Maghiara (Uj Magyar Garda) au depus, luni, la Cluj-Napoca, o coroana de flori la tabla memoriala a poetului revolutionar Petofi Sandor, in cadrul manifestarilor oficiale dedicate Zilei Maghiarlor de Pretutindeni.

Aproape 1.500 de maghairi s-au adunat luni, la ora 13.30, pe str. Avram Iancu din Cluj-Napoca, in fata fostului Hotel Biasini, unde a locuit poetul maghiar Petofi Sandor, pentru a asculta discursurile oficiale si a depune coroane la placa memoriala a poetului, considerat unul din figurile Revolutiei de la 1848 din Ungaria, transmite corespondentul NewsIn.

Intrebat daca acest gest are legatura cu prezenta celor doua grupari la o manifestare oficiala, presedintele UDMR Cluj, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila a negat, insa s-a aratat ingrijorat de prezenta Garzii Maghiare in orasul de pe Somes. "Ma ingrijoreaza faptul ca si aici apare acest fenomen la care asistam de ani de zile in alta parte. Niciodata nu am fost adeptul unor astfel de manifestari si ma ingrijoreaza ca sunt din ce in ce mai multe persoane care se manifesta in acest fel. Nu sunt de acord, nu am fost de acord si nici nu voi fi de acord cu niciun fel de extremism”, a spus Laszlo, adaugand ca UDMR Cluj nu a organizat marsul la care au participat cei de la Noua Garda Maghiara si nu poate spune de ce li s-a permis acestora sa participe la manifestatiile oficiale.

Balázsi Pál Gergely, liderul Plutonului Secuiesc al Noii Garzi Maghiare - care a fost amendat de politistii clujeni cu 50.000 de lei dupa ce a incercat sa depuna o coroana la statuia lui Matia Corvin, pe 1 decembrie 2009 - a fost dus la Sectia I a Politiei Municipiului Cluj-Napoca pentru verificari. El a fost luat de politisti chiar la finalul depunerii de coroane, iar colegii sai de pluton au plecat mai departe in Piata Unirii, in fata statuii lui Matia Corvin, unde unul din ei a scandat “Sa piara Trianon” si a acuzat ca SRI-ul l-a retinut pe seful sau.

Steaguri unguresti arborate la Harghita

Autoritatile judetene din Harghita au arborat, luni, drapelul secuiesc, ca steag al judetului, pe frontispiciul Palatului Administrativ, langa drapelul Romaniei, transmite corespondentul NewsIn.

Aproximativ 700 - 800 de persoane au participat la eveniment. Toti aveau in piept cocarda rosu-alb-verde, dar si un steag secuiesc. La eveniment a fost prezent presedintele Consiliului Judetean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, deputatul UDMR Korodi Attila si reprezentantii harghiteni ai Consiliului National Secuiesc (CNS). Inainte de arborare, reprezentantii bisericilor istorice maghiare au sfintit si au binecuvantat drapelul, iar dupa inaltarea acestuia, cei prezenti s-au rugat si au cantat imnul secuiesc. Presedintele CJ a spus in fata multimii ca acest drapel este a intregului Tinut Secuiesc si ca este un drapel nou, pentru care nu s-a varsat sange. Totodata, Borboly a subliniat ca steagul secuiesc va ramane arborat pe cladirea Palatului Administrativ.

Blaga: nu trebuie bagati in seama

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga a afirmat, referitor la proiectele alesilor locali din Tinutul Secuiesc, ca participantii la reuniunea de la Sfantu Gheorghe au dreptul la opinie, insa asta nu inseamna ca trebuie bagati in seama.

Blaga a apreciat ca solicitarile edililor secui nu reprezinta decat opinii ale unui grup de persoane, de vreme ce niciun organism al statului nu a fost reprezentat oficial la intrunire. "Am spus clar: si ei sunt cetateni romani, au dreptul la o opinie. Cei care s-au intalnit la Sfantu Gheorghe nu reprezinta nici un for institutional al statului roman. S-au exprimat, asta nu inseamna ca trebuie sa-i bagam in seama", a comentat Blaga, citat de NewsIn.

De asemenea, ministrul de Interne a apreciat ca solicitarile legate de utilizarea limbii maghiare nu pot excede cadrul constitutional. "Avem o Constitutie care arata clar care este limba statului roman si aceasta este grija Ministerului Administratiei si Internelor, ca principala institutie de aplicare a a legii", a spus Vasile Blaga.

Basescu catre maghiari: Sa fiti mandri ca sunteti romani!

PSD se opune impartirii regionale

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca social-democratii vor aborda la consultarile de la Cotroceni si subiectul Legii privind regiunile de dezvoltare, propusa de UDMR, cu care formatiunea nu este de acord.

"Pe langa modificarea Constitutiei, o sa abordam la Cotroceni si chestiuni legate de Legea de dezvoltare regionala, anume conceptul de regionalizare care e acum in Parlament cu care noi nu suntem de acord. Nu dorim regiunea autonoma maghiara, nici Transilvania veche", a spus Dragnea.

Presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu, a declarat ca Traian Basescu si Guvernul ar trebui sa "ia masuri" in privinta declaratiilor facute de "comunitatea maghiara", pe care le considera "iresponsabile si impotriva unitatii statului roman".

"E datoria Guvernului in primul rand si a presedintelui de republica, sa ia masuri si sa declare oficial si serios ca unitatea tarii romanesti nu se discuta in felul acesta si ca toate aceste declaratii facute de comunitatea maghiara sunt iresponsabile si impotriva unitatii statului roman", a sustinut Campeanu.

"Consider ca e datoria Guvernului si a presedintelui tarii sa ia aceste masuri si sa declare acest lucru, pentru ca evolutia poate sa fie periculoasa pentru linistea tarii noastre. Ca om care am trait in strainatate 18 ani stiu ce inseamna propaganda mincinoasa facuta din tara romaneasca, asa ca tin foarte mult sa spun ca Guvernul are primul datoria, si presedintele tarii la fel, sa stavileasca aceasta miscare care a inceput sa fie periculoasa pentru unitatea tarii romanesti", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.