Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, considera ca primarul Antonie Solomon ar trebui suspendat din partid si anunta ca a propus modificarea Statutului PDL, in sensul suspendarii din formatiune a celor arestati preventiv sau trimisi in judecata si excluderea lor in cazul condamnarii definitive.

Fostul ministru al Justitiei, a declarat miercuri, intr-un interviu la postul de radio Realitatea FM,citat de NewsIn, ca arestarea preventiva a primarului Craiovei, Antonie Solomon, demonstreaza ca Parchetul este impartial si ca PDL nu intervine in justitie. "Presupun ca vor urma si alte dosare, pentru ca stim ca exista coruptie in Romania", a comentat Macovei.

Intrebata daca PDL ar trebui sa il excluda pe Solomon, europarlamentarul a afirmat: "In statutul actual al PDL, excluderea (n.r.unui membru) este prevazuta doar pentru condamnare definitiva, cu executare in penitenciar". "Eu am propus modificarea statutului prin suspendarea din partid si din functiile publice a celor arestati preventiv si a celor trimisi in judecata. Dar e doar o propunere deocamdata", a spus Macovei. Ea adaugat ca, in opinia sa, primarul Craiovei ar trebui suspendat, "iar excluderea vine cu condamnarea definitiva, indiferent de modul de executare".

Intrebata daca aceste evenimente influenteaza imaginea Romaniei in UE, Macovei a opinat ca nici problema coruptiei, nici cea a functionarii sistemului judiciar, "nu se rezolva prin cateva cazuri de condamnari". "Sunt in continuare cazuri cu politicieni la Inalta Curte de Casatie si Justitie si nu numai, care sunt de ani de zile, si in care nu s-a inceput inca audierea pe fond, de dosarele lui Nastase nici nu mai vorbesc", a adaugat fostul ministru. Ea a apreciat ca politicienii care sunt anchetati "ar trebui, daca tot sustin ca sunt nevinovati si spun in faza de ancheta: <<O sa-mi dovedesc nevinovatia in instanta de judecata>>, sa se grabeasca la instanta de judecata pentru un verdict final, de vinovatie sau nevinovatie". "Faptul ca amana, nu e un punct deloc bun pentru ei in fata electoratului", a mai spus Macovei.

In plus, ea a subliniat ca CE nu ar trebui sa inceteze mecanismul de cooperare si verificare pe domeniul justitiei, daca Romania nu dovedeste ca a respectat toate cerintele europene.

Antonie Solomon, arestat sub acuzatie de luare de mita

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a admis, intr-o declaratie pentru Realitatea FM, ca scandalul legat de arestarea primarului din Craiova, Antonie Solomon, afecteaza imaginea partidului, insa are rezerve privind suspendarea acestuia din partid.

Preda a aratat ca institutia suspendarii sau a autosuspendarii nu exista in statutul PDL, democrat-liberalii avand la indemana doar instrumentul excluderii in cazul in care exista o decizie judecatoreasca definitiva, situatie in care Antonie Solomon nu se afla. "Biroul Permanent National poate sa ia pe baza datelor juridice o decizie si cred ca se va lua o decizie in cadrul sedintei de luni. Noi suntem un partid patit pentru ca am mai avut un ales de-al nostru care a avut probleme, primarul de la Ramnicu Valcea. Atunci am luat o decizie de excludere pe baza horararilor a doua instante judecatoresti care-i dadeau dreptate, dar a treia a socotit ca a savarsit faptele de care era acuzat si ca trebuie sa plateasca punandu-ne pe noi intr-o situatie destul de neconfortabila", a declarat Preda pentru Realitatea FM.

Vicepresedintele PDL a spus ca situatii precum cea in care se afla Antonie Solomon afecteaza partidul, insa cazuri ca acestea nu pot fi complet evitate. "Aceste situatii fac un partid mai vulnerabil, il fac mai putin credibil, dar acesta este sensul unei democratii, ca poti aduna langa tine oameni care se dovedesc in fata legii nu la fel de curati pe cat un partid si-ar fi dorit sa fie toti membrii sai", a apreciat democrat-liberalul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.