Securizarea frontierelor si indeplinirea celorlate criterii pentru aderarea la Schengen au fost intarziate de criza politica si de electoralismul clasei politice si al societatii, o amanare a termenului de aderare al Romaniei fiind deplorabila, este de parere ministrul roman de externe.

Seful diplomatiei romane a vorbit la TVR1 despre perspectivele Romaniei de aderare la Schengen in 2011, asa cum si-au propus autoritatile de la Bucuresti. "Em am un optimism de principiu, patriotic, solidar cu toti romanii, care vor profita de aceasta integrare in spatiul Schengen. Vom fi cu adevarat instalati in UE odata ce vom avea euro si libertatea in interiorul spatiului Schengen", a punctat Teodor Baconschi, potrivit NewsIn.

In acest context, oficialul roman s-a aratat nemultumit de conduita clasei politice din ultima perioada. "Securizarea frontierelor orientale, toate tehnicalitatile legate de indeplinirea criteriilor pentru aderarea la spatiul Schengen au fost intarziate de criza politica si de electoralismul in care ne-am refugiat cu totii - clasa politica, societate, media. Eu sper ca stabilitatea si vointa de a recupera aceste intarzieri sa duca la rezultate, ca sa ramanem in acest calendar", a subliniat ministrul de externe.

"Ar fi deplorabila amanarea termenului, dar aici voi avea un dialog constant cu ministrul de interne Vasile Blaga. Practic la dansul se afla partea tehnica legata de indeplinirea criteriilor si, cum este un ministru hotarat si ascultat, cred ca va reusi sa mentina calendarul", a asigurat Baconschi.

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor.

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schengen - si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.

Evaluarea Romaniei pentru aderarea la Schengen a inceput in 2009 si va dura doi ani, timp in care sunt planificate sapte vizite una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).

Vorbind si despre monitorizarea Romaniei pe justitie, Baconschi a atras atentia ca este esentiala o coordonare a MAE cu activitatea Ministerului de Justitie pentru scoaterea Romaniei de sub incidenta Mecanismului de Cooperare si Verificare si a asigurat ca va lucra indeaproape cu ministrul Catalin Predoiu in acest sens. Baconschi a spus ca pentru Romania aceasta monitorizare pe justitie este "stanjenitoare", intructat atentioneaza ca tara noastra presupune anumite riscuri.

"Trebuie sa fim atenti la toate semnalele care vin de la Bruxelles si in acelasi timp sa stimulam din interior sistemul", a mai spus ministrul de externe. [Romania, inca departe de Schengen]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.