Aderarea la spatiul Schengen va intampina niste greutati formidabile si, dincolo de criteriile normale de aderare vor fi multe alte probleme care vor trebui rezolvate bilateral, a averizat comisarul european Leonard Orban.
"Eu vreau sa avertizez inca de acum ca aderarea la spatiul Schengen va intampina niste greutati formidabile si, dincolo de criteriile normale cerute de aderarea la spatiul Schengen, vor fi multe alte probleme care vor trebui rezolvate bilateral", a punctat comisarul roman la Realitatea TV, vorbind despre modul in care "deficitul de imagine" al Romaniei are efecte negative inclusiv la nivel institutional.

"Decizia privind aderarea trebuie luata in unanimitate si orice fel de problema, legata de infractionalitate, legata de prezenta romanilor in diferite state membre si asa mai departe, trebuie sa fie rezolvata inainte de aderarea la spatiul Schengen", a continuat Leonard Orban, potrivit NewsIn.

O serie de state europene, printre care si Olanda, au sustinut de curand ideea ca aderarea la spatiul Schengen a Romaniei sa fie legata de progresele pe care tara noastra le face in domeniul Justitiei. Aceste state si-au exprimat preocuparea ca Romania nu face eforturi suficiente pentru a combate criminalitatea si pentru a securiza granita de Est.

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen
. Calitatea de membru Schengen aduce cu sine asigurarea libertatii depline de circulatie a cetatenilor romani in interiorul acestui spatiu prin eliminarea totala a frontierelor. [Olanda ataca dur Romania: Gata cu fondurile europene, daca nu apar progrese reale in justitie]

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize - ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schengen - si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.

Romania este evaluata, incepand din 2009, timp de doi ani, pe parcursul a sapte vizite, una pentru fiecare domeniu al acquis-ului Schengen: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul Informatic Schengen).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.