Traian Basescu ameninta Parlamentul cu dizolvarea si referendumul "De ce le e frica nu scapa", incapatanandu-se sa numeasca la sefia Guvernului un subaltern din PDL. Isi doreste oare seful statului alegeri anticipate?
Presedintele a anuntat ca daca nici Guvernul Negoita nu reuseste sa primeasca votul pozitiv, atunci va dizolva Parlamentul. Din acest motiv, opozitia incearca sa amane ziua decisiva, pe cand PDL incearca sa o grabeasca in speranta ca, de frica dizolvarii, vor ramane sefi peste Guvern. Totul este un plan pentru ca Traian Basescu sa-si asigure un guvern supus dupa alegeri, sunt de parere analistii politici.

"Presupunand ca presedintele in exercitiu, Traian Basescu, ar castiga alegerile, declansarea anticipatelor depinde, in mod ombilical, de numarul voturilor cu care a fost ales", explica istoricul si analistul politic Zoe Petre, pentru Inpolitics. Potrivit acesteia, daca voturile care ii asigura un nou mandat lui Basescu sunt la limita, alegerile anticipate sunt o perspectiva foarte riscanta deoarece PDL ar putea lua cu mult mai putine voturi decat la ultimile alegeri parlamentare.

La randul sau, analistul Bogdan Teodorescu este de parere ca Basescu ii sperie pe parlamentari cu spectrul alegerilor anticipate ca sa reuseasca sa isi impuna un Guvern supus, condus de Liviu Negoita, un Guvern care poate sa puna mana pe fonduri considerabile, intr-o "maniera legala". Pe de alta parte, analistul a subliniat ca degeaba arata Basescu pisica anticipatelor deoarece, chiar daca ar castiga alegerile, nu ar putea sa dizolve Parlamentul foarte curand. "Dupa ce presedintele castiga, trebuie sa cada Guvernul de doua ori in noul mandat pentru a dizolva Parlamentul. Prin urmare, Basescu numeste premierul, probabil pe doamna Udrea, si Guvernul cade. Trebuie sa cada si Udrea 2 si, abia apoi, Basescu poate incepe actiunea de declansare a alegerilor anticipate", sustine Teodorescu intr-o declaratie data Inpolitics.

Astfel, problema anticipatelor pare a fi doar o manevra "disperata" a actualului presedinte prin care acesta spera sa convinga opozitia sa-i acorde votul de incredere Guvernului Negoita.

Guvernul Negoita, un vis

Cu toate amenintarile si crizele actuale din Romania, parlamentarii nu dau semne ca ar intentiona sa cedeze in fata presiunilor sefului statului. Alianta PSD, PNL, UDMR se impotriveste in continuare premierului desemnat si il sustine pe Klaus Johannis. In acest sens reprezentantii opozitiei incerca sa faca tot posibilul pentru amanarea votului din Parlament, iar fiindca pana la alegerile prezidentiale sunt mai putin de 15 zile, adica sub data limita de acordare a votului, planul acestora pare tot mai aproape de a deveni realitate. [Ce sanse are Cabinetul Negoita?]

"Roata se intoarce", se pare, in avantajul opozitiei care a si reusit sa convinga deputatii in adoptarea legii bugetului pe 2010, lucru care ar asigura continuarea finantarii FMI si ar exclude necesitatea investirii unui guvern legitim, cel putin pana dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, cand viitorul tarii va fi mai mult sau mai putin decis, in functie de procentele primilor doi clasati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.