Noul premier desemnat, Liviu Negoita, si-a finalizat ieri lista de ministri, care cuprinde in mare parte aceleasi nume propuse si de predecesorul sau, Lucian Croitoru.
Cabinetul Negoita e gata, numarul ministerelor fiind tot 14, la fel cum si-a dorit si Croitoru. De asemenea, lista ministrilor Guvernului Negoita nu e cu mult diferita de cea a Guvernului Croitoru, cu toate ca aproape toate numele inscrise au primit aviz negativ de la comisiile parlamentare.

Liviu Negoita si-a justificat alegerea de a ramane cu aceeasi lista de ministri prin faptul ca numele propuse sunt cele ale unor oameni profesionisti si responsabili.

"Eu nu cred ca au fost respinisi (ministri Cabinetului Croitoru - n. red.). Suntem in fata unei noi incercari in fata parlamentului. Atunci am avut de-a face cu un vot preponderent politic, cu siguranta va fi politic si acum, dar sper ca de aceasta data parlamentarii vor fi mult mai responsabili", a declarat Negoita.

Cum arata Guvernul Negoita:
  • Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor - Radu Berceanu
  • Ministerul Finantelor - Gheorghe Pogea
  • Ministerul Economiei si al Comertului - Adriean Videanu
  • Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
  • Ministerul Educatiei si Cercetarii – Daniel Funeriu
  • Ministerul Culturii si Cultelor – Theodor Paleologu
  • Ministerul Muncii – Mihai Seitan
  • Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
  • Ministerul de Interne - Gabriel Oprea
  • Ministerul Agriculturii – Valeriu Tabara
  • Ministerul Apararii – Mihai Stanisoara
  • Ministerul Dezvoltarii si Turismului – Vasile Blaga
  • Ministerul Mediului – Sulfina Barbu
  • Ministerul Sanatatii – Anton Cristian Irimie

Lista lui Liviu Negoita are numai trei modificari fata de cea a lui Lucian Croitoru. Noile nume aparute pe lista sunt: Gabriel Oprea la MAI, in locul lui Emeric Saghi, Anton Cristian Irimie la Sanatate, in locul lui Cristian Vladescu si Valeriu Tabara la Agricultura in locul lui Adrian Radulescu.

  • Gabriel Oprea – ministrul propus al Internelor este fost membru PSD, devenit independent in Parlamentul Romaniei. Gabriel Oprea a mai detinut functia de ministru al Internelor in perioada decembrei 2008-ianuarie 2009, in cadrul guvernului Boc, acesta fiind demis din functie in urma unor numiri facute in interiorul ministerului fara consultarea partidului.
  • Anton Cristian Irimie – ministrul propus al Sanatatii este membru PDL si presedinte al Colegiului Judetean al Medicilor din Suceava. Cristian Irimie este seful Sectiei obstretica-ginecologie din cadrul Spitalului de Urgenta ''Sfantul Ioan cel Nou'' Suceava si a fost anterior, pe rand, director al aceluiasi spital si al Autoritatii de Sanatate Publica Suceava. Irimie a fost numit secretar de stat in Ministerul Sanatatii in ianuarie 2009.
  • Valeriu Tabara – ministrul propus al Agriculturii este membru PDL, doctor in agronomie, profesor universitar si secretar in Camera Deputatilor. Valeriu Tabara a mai fost ministru al Agriculturii in perioada 1994 – 1996.

Ce urmeaza
?

Guvernul Negoita urmeaza sa mearga in fata Parlamentului pentru a primi, sau nu, votul de investitura. Pana acum, potrivit declaratiilor date de partide, singurii sustinatori ai lui Liviu Negoita sunt PDL si independentii din Parlament. PNL, PSD si UDMR se declara in continuare impotriva unui guvern condus de altcineva decat de Klaus Johannis.

"Romania are nevoie urgenta de finantare. Eu cred ca fortele politice din parlament ar fi putut da dovada de intelepciune la investirea guvernului, condus de oricine, pe care oricum l-ar fi putut controla cum ar fi vrut. Dar iata ca nu au dorit sa se angajeze. PSD a sustinut un guvern minoritar al PNL timp de doi ani si iata ca s-a putut", a declarat Negoita.

Pentru a-si manifesta supararea fata de presedinte si de nominalizarile sale, PSD intentioneaza sa amane votul de investitura pentru Guvernului Negoita pana dupa primul tur al alegerilor prezidentiale.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca in cazul in care nici acest guvern nu va reusi sa primeasca votul pozitiv, presedintele isi rezerva dreptul de a dizolva Parlamentul si de a intra in alegeri anticipate.

Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a afirmat ca partidul sau are ca prima optiune investirea Guvernului Negoita, dar nu a exclus varianta alegerilor anticipate in cazul in care primarul sectorului 3 n-ar beneficia de increderea Parlamentului pentru postul de premier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.