Premierul desemnat Lucian Croitoru si-a ales vineri ministri Cabinetului sau, 14 la numar, fata de 18, cat avea fostul Guvern Boc.
Am hotarat sa imi duc la indeplinire mandatul pe care mi l-a incredintat presedintele Traian Basescu”, a declarat Lucian Croitoru, premierul desemnat.
  • Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor - Radu Berceanu
  • Ministerul Finantelor - Gheorghe Pogea
  • Ministerul Economiei si al Comertului - Adriean Videanu
  • Ministerul Justitiei – Catalin Predoiu
  • Ministerul Educatiei si Cercetarii – Aurel Funeriu
  • Ministerul Culturii si Cultelor – Theodor Paleologu
  • Ministerul Muncii – Mihai Seitan
  • Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
  • Ministerul de Interne - Emeric Florin Saghi
  • Ministerul Agriculturii – Adrian Radulescu
  • Ministerul Apararii – Mihai Stanisoara
  • Ministerul Dezvoltarii si Turismului – Vasile Blaga
  • Ministerul Mediului – Sulfin Barbu
  • Ministerul Sanatatii – Cristian Vladescu


Am primit asigurari atat de la PDL cat si de la presedintele Romaniei ca, avand in vedere contextual economic in care se afla tara, voi fi investit de majoritatea parlamentara”, a asigurat Lucian Croitoru.

Guvernul Croitoru urmeaza sa mearga impreuna cu ministri stabiliti in fata Parlamentului pentru a primi aprobarea acestuia. In caz contrar, Guvernul Boc va ramane intermiar pana dupa alegerile prezidentiale. Parlamentul are la dispozitie 15 zile pentru audirea ministrilor propusi si pentru acordarea votului.


Cine sunt noii ministri?

Adrian Radulescu (ministrul Agriculturii) - este presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si a ocupat functia de director din cadrul Ministerului Agriculturii sub sefia lui Dacian Ciolos. Radulescu este doctor inginer agronom, avand si specializare in management si marketing. Este actionar in cadrul mai multor companii, cu profil agricol, transmite EvZ.

Aurel Funeriu (ministrul Educatiei) - un roman cu cetatenie franceza, cercetator, profesor, lider, vice-presedinte al Comisiei prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii. Un fost olimpic international la chimie, premiat cu argintul la Balcaniada din 1988, inginer premiat si detinator al unor brevete de inventie, acesta a fost invitat la numeroase universitati straine.

Emeric Florin Saghi (ministrul de Interne) - diplomat de cariera, cu rang de consilier diplomatic. A fost atasat al Ambasadei Romaniei la Bruxelles, din partea Ministerului de Interne, la DONUIS, Departamentul ONU si Institutiile Specializate.

Cristian Vladescu (ministrul Sanatatii) - fost presedinte al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, in timpul in care Eugen Nicolaescu era ministru de resort. Vladescu a ocupat functia de presedinte al Comisiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii intre 2005 si 2006.

Mihai Seitan (ministrul Muncii) - a ocupat postul de Consilier de Stat pentru munca si protectie sociala. Seitan a fost presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si unul dintre cei care au dezvoltat sistemul de pensii private din Romania. Din 2007 pana in 2008, el a detinut sefia Fincop Broker de Pensii Private.

Bogdan Aurescu (ministrul de Externe) - este un diplomat de cariera roman, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe si profesor universitar la Universitatea din Bucuresti. Aurescu a fost agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in procesul Romaniei contra Ucrainei de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra.


Cine a "disparut" din Guvern?


Prima disparitie importanta o reprezinta Elena Udrea, ministrul Turismului, care a declarat inca de joi ca nu va face parte din Guvernul Croitoru si ca se alatura campaniei electorale a presedintelui Traian Basescu, fiind desemnata de acesta responsabila cu organizarea evenimentelor electorale.

Un alt ministru PDL disparut de pe lista lui Lucian Croitoru este Sorina Placinta, ministrul Tineretului si Sportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.