Cu toate ca in ultimele saptamani atat liberalii cat si social-democratii se bateau in piept cu opunerea fata de asumarea raspunderii si cu motiunea de cenzura, cand a venit momentul adevarului, cu totii au tacut si au plecat capul in fata lui Traian Basescu si a pedelistilor.
  • Cazul PSD - PSD-ul s-a laudat in ultimele zile ca se va opune asumarii raspunderii pentru cele trei proiecte de lege si le-a dat libertatea social-democratilor sa aleaga: ori parasesc sedinta de guvern pentru a amana asumarea raspunderii, ori depun o motiune de cenzura. Insa, spre surprinderea tuturor, acestia nu au facut nici una, nici alta, ci au stat cuminti in banca lor, au ascultat discursul premierului Boc vis-a-vis de cele trei legi, au acceptat raspunderea, iar apoi au inghitit in sec in fata “realizarilor din ultimii 5 ani”, insiruite de presedintele Traian Basescu.
  • Cazul PNL - Liberalii s-au batut cu pumnul in piept timp de cateva saptamani si au amenintat cu motiuni de cenzura si cu desfiintarea guvernului, insa cand a venti momentul ca acestia sa-si puna planurile in practica, liderii penelisti s-au confruntat cu o criza de pesimism.
Pesimistul principal, Crin Antonescu, a declarat ca nu crede ca motiunea de cenzura pe care o vor depune liberalii si udemeristii va trece, dar a adaugat ca daca totusi Guvernul cade, ar fi deschis unei formule de guvernare care sa excluda PDL.

"O sa vedem cine sta in sala (la motiunea de cenzura - n.r.) si cine nu, o sa vedem cine voteaza si cine nu, o sa vedem daca o majoritate parlamentara sustine actul de dispret si de iresponsabilitate al Guvernului lui Traian Basescu numit Emil Boc. Eu cred ca nu va trece motiunea de cenzura pentru ca PSD va continua sa se comporte in maniera pe care ati vazut-o ieri. Guvernele nu se schimba cu banderole albe la mana, ci prin curaj, vointa si prin cinste in raport cu propria ta identitate politica", a afirmat Antonescu citat de NewsIn.
  • Cazul UDMR - Precum am putut observa in ultima perioada, udemeristii s-au sustras de la comentarii pe baza asumarii raspunderii guvernului. Acestia au trecut prin saptamani intregi de “meditatii” in care dilema principala a fost: Sa ne alaturam sau nu motiunii PNL? - Pana la urma, UDMR s-a decis in cel de-al 12-lea ceas sa semneze motiunea, insa numai aceea pe grila unica de salarizare - cu restul fiind de acord.
Explicatia

Acest comportament bizar afisat de cele trei partide are o explicatie foarte simpla, aceasta numindu-se: Santajul FMI.

Este vorba de fatidica zi de 21 septembrie. Atunci, Consiliul Executiv al FMI va analiza si supune spre aprobare raportul privind prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, de care depinde aprobarea celei de a doua transe de imprumut. Aceasta, in valoare de 1,75 miliarde de euro, va merge direct la bugetul de stat pentru a sustine plata salariilor si a pensiilor. O decizie absolut neobisnuita, practic o premiera in istoria FMI. Conditia esentiala a Fondului pentru eliberarea acestor bani, fara de care adio pensii si lefuri in octombrie, a fost, insa, aspra: stabilitatea politica - dupa cum arata Inpolitics in analiza facuta pe tema “linistii din PSD”.

Este absolut normal, fiindca de decizia PSD depindea provocarea sau nu a unei reactii in lant care le-ar fi putut fi fatala - instabilitatea politica si posibilitatea caderii guvernului inseamna “adio bani de la FMI” - lucru care ar stopa acordarea pensiilor si salariilor - lucru care ar aduce la nemultumirea bugetarilor si a pensionarilor - care, din coincidenta sau nu, reprezinta principalii votanti ai PSD. Astfel, social-democratii au plecat capul in fata asumarii pentru a-si salva voturile de la apropiatele presidentiale.

Mai multe despre “Santajul FMI” puteti citi in Inpolitics.ro.

Cand vine vorba de PNL, situatia nu este cu mult diferita - acestia au totusi datoria de a depune motiunea de cenzura impotriva asumarii raspunderii, insa pleaca pe acest drum cu siguranta ca aceasta nu va trece. De fapt liberalii nici nu spera la trecerea ei, tocmai pentru a nu fii ei acuzati in cazul unei stopari de fonduri din partea FMI.

Cu toate astea, penelistii nu pot suporta toate actiunile guvernului si palmele date de Traian Basescu si spera in continuare la o viitoare cadere a guvernului si o preluare a puterii…insa dupa alegerile prezidentiale.

Cand vine vorba de UDMR explicatia este foarte simpla. Maghiarii au niste scopuri foarte clare pentru care se afla in Parlament si toate tin de interesul fata de minoritatea nationala, pastrarea limbii, traditiilor si speranta realizarii unei forme de autonomie. Astfel, pentru udemeristi nu conteaza cu cine se aliaza, atata timp cat doleantele lor sunt ascultate - din acest motiv, Marko Bela si partidul sau au evitat sa se pronunte impotriva asumarii raspunderii pana in ultimul moment.

Dovada ca UDMR aplica strategia “care da mai mult” a dat-o chiar liderul Marko Bela care a vorbit despre alegerile prezidentiale din acest an si despre partea carui candidat o va lua UDMR-ul pentru turul II.

Marko Bela a declarat ca sprijinul Uniunii pentru unul dintre candidatii la alegerile prezidentiale intrat in turul doi va depinde de o intrare la guvernare, insa doar cu anumite conditii: "nu de dragul puterii si nu in exclusivitate de dragul accesului la un anumit buget, deci pe baza unor programe compatibile si prin care impunem o anumita directie si o anumita reforma in diferite domenii ale societatii", - adica: in functie de “cine da mai mult pentru comunitatea maghiara”.

Dupa aceasta declaratie, Marko Bela si-a amintit ca si UDMR-ul are un candidat in persoana lui Kelemen Hunor si a intors discutia pe drumul sustinerii propriului candidat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.