Ceea ce parea cel mai banal si plicticos demers politic al verii, infiintarea, la initiativa PDL, a unei comisii de ancheta privind irigatiile din agricultura, si-a aratat fata nevazuta: declansarea unui atac de proportii asupra candidatului PSD la presedintie, Mircea Geoana, prin scoaterea la lumina a controversatei afaceri Transchem, de acum 12 ani.
Potrivit Impolitics, aceasta este inca o dovada, daca mai era nevoie, a faptului ca in Romania anchetele se fac numai atunci cand interesele politice o cer.

Smecheria PD-L

Democrat liberalii au avut, in urma cu o luna, ideea infiintarii unei comisii de ancheta privind felul in care agricultura romaneasca a ramas fara irigatii. Din neatentie sau nepasare PSD si-a pus, fara nicio problema, semnatura pe aceasta cerere si totul a fost bine…pana ieri.

Daca social democratii ar crede in charma, ziua de ieri ar fi una din zilele in care si-ar zice ca "au jucat prea agresiv, iar mingea a cazut pe partea cealalta a gardului, in curtea PDL". Asta deoarece abia acum democrat liberalii au declansat "bomba" comisiei pe Agricultura si au scos la lumina celebra afacere Transchem (care a pagubit Romania cu peste 100 de milioane de dolari), de acum 12 ani, peste care se asternuse, demult, praful uitarii.

La comisie a fost audiat fostul ministru al Finantelor din '97, Daniel Daianu, care a spus ca, la vremea respectiva, s-a opus din rasputeri incheierii afacerii Transchem, mai ales dupa ce primise semnale de avertisment din partea serviciilor secrete in legatura cu un grup de afaceristi care aveau interese oculte legate de afacerea in cauza. El si-a exprimat, totusi, nedumerirea legata de faptul ca povestea e scoasa de sub obroc dupa atata timp, cand Romania ar trebui sa fie interesata mai mult de prezent si de viitor.

Geoana plateste pacatele tineretii

Se speculeaza ca in urma acestei "anchete" intarziate, cel care va avea cel mai mult de suferit va fi Mircea Geoana, riscand chiar sa isi piarda orice sansa la presedintie.

Dar de ce Mircea Geoana? Ce este Transchem?
  • In 1997, a aparut, la nivelul guvernului Ciorbea, ideea semnarii unui contract intre corporatia americana "TransChem Finance & Trade Corporation", profilata pe activitati legate de agricultura, si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) pentru modernizarea agriculturii. Potrivit unor surse judiciare, Geoana, pe vremea cand era ambasador in SUA si mai apoi ministru de Externe, impreuna cu cumnatul sau Ionut Costea au facut lobby pe langa Guvernul Romaniei pentru firma americana "Transchem Finance & Trade Corp", care a beneficiat de un imprumut de 160 de milioane de dolari, garantat de statul roman, pentru modernizarea agriculturii noastre, prin Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare din cadrul Ministerului Agriculturii. Managementul programului a fost asigurat de firma Transag Production Company SRL, administrata de cetateni americani si un israelian. Totul a fost un fiasco.
  • Dupa 2001, desi se cunostea modul pagubos in care actioneaza "Transchem Finance&Trade Corp", Ionut Costea a continuat sa sustina aceasta firma din postura sa de director regional al BERD. Demersurile lui Costea au fost sustinute de ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoana, si chiar de catre ministrul de Finante Mihai Tanasescu. Proiectul de asa-zisa agricultura de performata s-a incheiat in 2004, cu un prejudiciu adus statului roman de circa 100 de milioane de dolari.
  • Astfel, statul roman a fost obligat sa ramburseze imprumutul extern in locul firmelor americane "Transchem" si "Transag Production Campany" deoarece l-a garantat.

In consecinta, Mircea Geoana, cumnatul sau Ionut Costea, director regional al BERD, precum si fostul ministru al Finantelor Mihai Tanasescu au aparut intr-un dosar penal la Parchetul General, in care pagubele aduse Romaniei depasesc 100 de milioane de dolari.

Astfel este mai mult decat clar ca scoatarea la iveala, dupa 12 ani, a scandalului Transchem nu poate avea legatura decat cu apropiata campanie electorala, putand reprezenta o puternica arma anti-Geoana (si nu numai) in mana lui Basescu si a PDL. Semn ca de 20 de ani incoace, nimic nou nu a aparut in modul in care se deruleaza bataliile politice: aceeasi cautare de scheleti ingalbeniti in dulapuri, acelasi praf invechit aruncat in ochii opiniei publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.