Legea salarizarii profesorilor, in forma promulgata de presedinte, ar putea fi anulata printr-o Ordonanta de Urgenta in prima sedinta a Guvernului, pentru ca nu exista surse de finantare pentru cresterile salariale solicitate de bugetari, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.
"In prima sedinta de Guvern vom analiza posibilitatea emiterii unei ordonante de urgenta pentru anularea Legii salarizarii profesorilor, intrucat nu exista surse de finantare pentru sustinerea majorarii salariilor in invatamant cu 50%", a spus Campeanu.

Potrivit ministrului Muncii, daca s-ar da curs legii adoptate in Parlament, ar trebui avute in vedere si alte revendicari salariale, precum solicitarile functionarilor publici sau cele ale cadrelor medicale, iar majorarea cu 50% a salariilor din sectorul bugetar ar avea ca efect destabilizarea economiei.

De altfel, proiectul de buget al Guvernului pe 2009 nu prevede cresterea salariala decisa de parlamentari.

Dupa acest comentariu, Ministrul Muncii a afirmat la postul de televiziune Realitatea ca isi mentine declaratia privind posibilitatea anularii legii salariilor profesorilor prin emiterea unei Ordonante de Urgenta, dar precizeaza ca declaratia data NewsIn "nu a fost o declaratie oficiala a Guvernului, ci un punct de vedere personal, facut in calitate de ministru".

Reactia ministrului vine dupa stirea publicata de NewsIn la ora 13:12, care mentiona ca exista posibilitatea ca Guvernul sa emita o Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta, care sa anuleze Legea salarizarii profesorilor, in forma promulgata de presedinte.

"In prima sedinta de Guvern vom analiza posibilitatea emiterii unei ordonante de urgenta pentru anularea Legii salarizarii profesorilor, intrucat nu exista surse de finantare pentru sustinerea majorarii salariilor in invatamant cu 50%", declara Campeanu.

Dupa publicarea stirii, ministrul Muncii a afirmat ca nu stie daca legal se poate face asa ceva (anularea legii printr-o ordonanta de urgenta n.r.) si ca se vor consulta juristii si specialistii pentru a vedea daca este posibila aceasta varianta.

"Vreau sa va spun ca eu nu am afirmat in nici o clipa ca vom da o ordonanta de urgenta de anulare a legii. Am afirmat pur si simplu ca aceasta decizie a presedintelui a fost data, ca o luam ca atare, ca asteptam publicarea ei in Monitorul Oficial si se va analiza in Guvern ce anume e de facut. Guvernul isi mentine punctul de vedere ca este insuportabila aceasta crestere a salariilor si va hotari ce e de facut in continuare, in nici un caz nu poate Ministrul Muncii sa hotareasca acest lucru", a spus Campeanu, la Realitatea TV.


Efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor ar fi, potrivit ministrului Economiei finantelor, Varujan Vosganian, de aproape 300 milioane euro doar in acest an, majorarile ar urma a fi facute de la 1 octombrie, si de peste 1,4 miliarde euro anul viitor.

Salariile profesorilor au fost majorate cu 9%, de la 1 octombrie, ca urmare a cresterii produsului intern brut si a productivitatii muncii, a anuntat, joi, Ministerul Educatiei.

Si legea adoptata in Parlament cu privire la recalcularea pensiilor pentru gradul I si II ar putea fi anulata printr-o ordonanta de urgenta. Mariana Campeanu declara pe 16 octombrie, ca varianta legii propusa de Parlament ar putea fi anulata de Executiv, daca nu se vor gasi resurse pentru a asigurarea acestei cresteri.

Efortul bugetar pentru recalcularea pensiilor in varianta propusa de parlamentari ar fi de aproape 800 de milioane euro.

Presedintele Traian Basescu a anuntat vineri ca a promulgat Legea privind cresterea salariilor cadrelor didactice cu 50%, care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Legea a trecut de Parlament, dar a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, care a decis ca legea este constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.