La scurt timp dupa ce Ministerul rus de Externe a anuntat ca Georgia se pregateste sa lanseze un razboi in Osetia de Sud, conflictul armat s-a declansat cu ajutorul artileriei, informeaza NewsIn.
Un purtator de cuvant al Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, a declarat pentru Reuters ca separatistii incearca sa atace localitatea Avnevi, controlata de Tbilisi, acestia distrugand un vehicul blindat. "Lupte de mare anvergura au loc in prezent in apropiere de satul Avnevi", controlat de georgieni, a declarat Utiasvili, citat de AFP. Potrivit aceleiasi surse, "trei militari din fortele georgiene de mentinere a pacii au fost raniti".

Oficiali ai separatistilor, citati de Agentia Interfax, au declarat ca georgienii au atacat o localitate vecina, Hetagurovo, folosind un important arsenal de arme automate, obuze si mitraliere.
Nu au putut fi obtinute informatii despre situatia din zona din surse independente, precizeaza Reuters.

"Ne-am exprimat ingrijorarea ca actiunile partii georgiene din jurul Thinvali pot fi considerate pregatiri de razboi", a anuntat ministerul pe site, dupa o conversatie telefonica intre viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, si liderul Osetiei de Sud Eduard Kokoiti.

Rusia anuntase anterior ca Georgia isi suplimenteaza fortele militare din jurul Osetiei de Sud si Abhazia, o alta regiune separatista. Autoritatile din capitala Georgiei, Tbilisi, au negat insa acuzatiile.

A urmat ca Osetia de Sud sa anunte ca in noaptea de miercuri spre joi mai multe sate osete dar si Thinvali, capitala regiunii separatiste, s-au aflat sub amenintarea tirurilor de arme grele si de arme automate, provenind din pozitiile ocupate de georgieni, a relatat agentia Interfax, citata de AFP.

Potrivit Ministerului oset al Apararii, in urma atacului ce a inceput la miezul noptii, satul Dmenis a suferit cele mai mari pagube, aproape 20% dintre case fiind distruse, iar un localnic a fost ranit. Fortele osete au fost astfel nevoite sa deschida focul, pentru a riposta la tirurile georgiene, a precizat un responsabil din minister.

"Acum putem vedea blindate, artilerie si soldati indreptandu-se din teritoriul georgian" catre frontierele osete, a declarat pentru Interfax prim viceministrului apararii oset, Ibragim Gaseev.

Oficiali georgieni si rusi au anuntat marti ca primele discutii bilaterale dupa aproape un deceniu vor avea loc joi, la Thinvali. Osetia de Sud a respins insa negocierile directe cu Georgia din cauza continuarii violentelor. "Nu va exista nicio intalnire bilaterala joi", a declarat presedintele Osetiei de Sud pentru agentia Interfax. "Suntem dispusi sa continuam negocierile la Thinvali, dar numai intr-o configuratie de patru (Georgia, Rusia, Osetia de Nord, Osetia de Sud)", a adaugat el.

Cu toate acestea, oficiali georgieni au continuat sa sustina ca reuniunea bilaterala programata joi va avea intr-adevar loc. "Reuniunea va avea loc", a declarat Marina Salukvadze, o purtatoare de cuvant a ministrului georgian al reintegrarii, Temur Iakobasvili.

Tbilisi a respins principiul negocierilor in configuratia de patru state, spunand ca o astfel de schema ii favorizeaza pe rebeli.

Tensiunile din Osetia de Sud si Abhazia, o alta regiune separatista georgiana, s-au intensificat in urma cu cateva luni, de la anuntarea Moscovei a consolidarii relatiilor dintre Rusia si regiunile separatiste, dupa proclamarea independentei Kosovo. Osetia de Sud si Abhazia si-au proclamat unilateral independenta fata de Georgia in urma razboaielor care au avut loc in aceste teritorii la inceputul anilor '90.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.