"Anul fiscal a inceput de peste o luna (in 1 iulie - n.red.) si totusi California nu are un buget", a declarat Schwarzenegger intr-o conferinta de presa sustinuta la Sacramento, capitala administrativa a statului, situata la 120 de kilometri nord-est de San Francisco.

"Faptul ca membrii Congresului nu au reusit sa ajunga la un compromis si sa imi prezinte un buget nu este scuzabil", a adaugat guvernatorul celui mai bogat stat american, care se confrunta, insa, in prezent cu un deficit bugetar de peste 15 miliarde de dolari.

"Tinand cont de posibilitatea declansarii unei crize a lichiditatilor (...), legea bugetului are un caracter mai urgent ca niciodata. De cand s-au intors congresmenii din vacanta, luni, au lucrat si au dezbatut sute de proiecte de lege care nu au nicio legatura cu bugetul", a subliniat el.

"In concluzie, pana cand congresmenii nu vor adopta un buget pe care sa il promulg, nu voi parafa niciunul dintre proiectele de lege care va ajunge pe biroul meu", a afirmat guvernatorul.

Din cauza crizei bugetare, Schwarzenegger, membru al Partidului Republican, a anuntat la sfarsitul lunii iulie ca va restructura 20.000 de posturi din administratie si va reduce la nivelul minim legal salariile a 200.000 de alti angajati ai statului.

Aceste masuri au avut efecte imediate pe teren, unde s-au format cozi lungi de asteptare la ghiseele administratiei, potrivit presei californiene. Sectoare ca sistemul sanitar sau pompierii sunt scutite de aceste masuri. Secretarul de finante din California, democratul John Chiang, se opune aplicarii decretului lui Schwarzenegger.

Ironia este ca fostul "Terminator" a castigat alegerile din 2003 dupa destituirea predecesorului sau democrat, in urma unei crize financiare acute.