Presedintele si premierul Mauritaniei, Sidi Ould Cheikh Abdallahi si Yahya Ould Ahmed Waghf, au fost arestati in aceasta dimineata la Nouakchott, de armata, in cadrul unei lovituri de stat, au anuntat surse din fortele de securitate, informeaza NewsIn.

Televiziunea de stat a intrerupt transmisia, in timp ce in capitala tarii sunt semnalate miscari armate. Posturile nationale de televiziune si radio au incetat sa emita, dupa ce militarii au alungat personalul, au declarat pentru AFP martori oculari.

Seful statului, primul presedinte democratic ales de la declararea independentei tarii in 1960, a fost dus intr-un loc necunoscut, iar seful Guvernului se afla intr-o cazarma din apropiere de Presedintie, potrivit acelorasi surse.

In Mauritania au avut loc alegeri in iunie 2007, la doi ani dupa o lovitura de stat. Mauritania traverseaza in prezent o grava criza politica, marcata de demisia de luni, a 48 de parlamentari ai partidului prezidential.

Mauritania este o republica islamica prezidentiala situata vestul Africii, invecinata cu Algeria, Mali, Senegal si Sahara Occidentala, avand iesire la Oceanul Atlantic. Maritania este una dintre cele mai recente producatoare de petrol din Africa. Are aproape trei milioane de locuitori, la o suprafata de peste un milion de kilometri patrati.

Mauritania a stabilit relatii diplomatice cu Israelul din 1999, fiind una dintre singurele trei tari arabe din lume care au legaturi cu aceasta tara.

Trei lovituri de stat din 1960 pana in prezent

Republica islamica Mauritania s-a confruntat de la declararea independentei, in 1960, cu trei lovituri de stat.

  • GEOGRAFIE: Mauritania are o suprafata de 1.030.000 kilometri patrati. Aflata intre Magreb si Africa neagra, Mauritania este o tara mare, insa in mare parte desertica. Tara are iesire la Oceanul Atlantic si se invecineaza cu Senegal, Mali, Algeria si Sahara occidentala.
  • POPULATIE: 3,1 milioane de locuitori in 2005 (potrivit Bancii Mondiale). Maurii reprezinta 80% din populatie, iar africanii 18%. Nivelul de analfabetism este cel mai ridicat din regiune (50%). In 1989, violentele etnice s-au soldat cu sute de morti in randul comunitatii africane.
  • CAPITALA: Nouakchott.
  • LIMBA OFICIALA: Araba. Limba franceza este, de asemenea destul de vorbita.
  • RELIGIE: Islam (99%). Sharia, instaurata in 1980, nu este aplicata.
  • ISTORIE/REGIM: Fosta colonie franceza, Mauritania si-a declarat independenta in 1960, in timpul presedintiei lui Moktar Ould Daddah. Acesta este indepartat de la putere in 1978 in urma unei lovituri de stat condusa de colonelul Ould Saleck. In 1984, colonelul Maaouiya Ould Taya l-a indepartat de la putere pe presedintele Mohamed Khouna Ould Haidalla, care era seful statului din 1980. Ales in functia de presedinte in 1992, Ould Taya este reales in 1997 si 2003. La 3 august 2005, o junta militara preia puterea dupa ce a inlaturat regimul Ould Taya si incepe o tranzitie democratica marcata de o serie de scrutine (referendum constitutional, alegeri legislative si prezidentiale). In 2006, adoptarea unei noi Constitutii prevede stabilirea unui regim prezidential. In aprilie 2007, Sidi Ould Cheikh Abdallahi castiga alegerile prezidentiale. Sclavia, practicata de secole, a fost abolita in 1980. Interdictia a fost reconfirmata printr-o lege din 2003, dar fenomenul continua sa existe de facto.
  • ECONOMIE: Mauritania a intrat de la inceputul anului 2006 in clubul restrans al tarilor africane producatoare de petrol, prin exploatarea campului petrolifer off-shore Chinguetti, in largul coastelor capitalei statului. Productia este mult mai mica decat se preconizase la inceput, de 20.000 de barili pe zi. Sectorul minier (fier, cupru, sare, fosfati) reprezinta intre 12 si 15% din PIB-ul tarii, iar exporturile reprezinta 55%. Alte domenii mai dezvoltate sunt pescuitul si agricultura. Circa 46% din populatie traieste sub pragul saraciei. Potrivit FMI, cresterea economica a fost de 6% in 2007, fara veniturile din petrol. Inflatia a scazut de la 8,9% la 7,4%. Venitul pe cap de locuitor era de 760 de dolari in 2006, potrivit Bancii Mondiale. Cu o armata de 15.870 militari, potrivit datelor din 2006 ale Institutului International de Studii Strategice (IISS), Mauritania a fost afectata in decembrie 2007 - februarie 2008 de trei atacuri ale gruparii al-Qaida, soldate cu sapte morti (patru turisti francezi si trei militari).

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.