O mie de militari sunt afectati supravegherii obiectivelor sensibile precum ambasadele, o mie au fost trimisi la centrele unde sunt retinuti imigrantii ilegali si o mie vor participa la "patrule mixte" cu politia, pe strazile oraselor mari.

La Roma, 400 de soldati au fost desfasurati in zece statii de metrou, printre care cea din gara centrala Termini, in fata ambasadelor si intr-un centru pentru imigranti. In schimb, primarul Romei Gianni Alemanno a dat asigurari ca niciun militar nu va patrula pe strazile centrului istoric, vizitat de mii de turisti. La Milano, 150 de militari au fost insarcinati cu protectia catedralei si garii centrale.

Pe insula siciliana Lampedusa, unde sosesc numerosi imigranti ilegali, 70 de soldati ai aviatiei vor lua locul jandarmilor care asigura securitatea in exteriorul centrului de primire unde sunt gazduiti acestia.

Aceasta masura, care face parte din "pachetul de siguranta" dorit de seful Guvernului Silvio Berlusconi va fi in vigoare pentru o durata de aproximativ sase luni, reinnoibila o data. Militarii provin in majoritate din corpul carabinierilor, dar si din marina si aviatie.

Stanga si sindicatele politistilor denunta aceasta masura, acuzand Guvernul Berlusconi de "demagogie securitara" si ca incearca sa "militarizeze" marile orase.

"Vom avea cate un militar la zece comune si ce vreti sa faca, mai mult decat sa mearga la o cafea cu politistul de la colt? (Autoritatile) isi bat joc de populatie. Un militar nu poate nici macar sa faca un proces verbal", a spus, dupa adoptarea decretului, unul dintre sefii opozitiei, Antonio Di Pietro, de la partidul Italia Valorilor.

"Nu este o militarizare a oraselor, ci o initiativa care se naste din nevoia de a da cetatenilor o mai buna perceptie a securitatii", a replicat Maroni, pentru care stanga are "o conceptie ideologica a securitatii, adica tot ce face Guvernul Berlusconi este gresit".

Militarii nu vor avea putere de politie judiciara, ci pot doar sa aresteze suspecti prinsi in flagrant delict.
Desfasurarea armatei italiene in orase nu are decat un singur precedent. In 1992, dupa atentatele mafiote care i-au costat viata pe judecatorii Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, Guvernul a trimis soldati pe strazile principalelor orase din Sicilia. Operatiunea a durat din iulie 1992 pana in iulie 1998.

"Trimiterea armatei pe strazi este doar un exercitiu de imagine, care insa risca sa se intoarca impotriva guvernantilor", a delcarat Marco Minniti, ministru de interne al cabinetului din umbra format de stanga italiana. "Soldati patruland in centrele oraselor care sunt cele mai mari atractii turistice ale noastre - aceasta nu este o invitatie prea frumoasa catre Italia, in momentul de varf al sezonului turisti", a adaugat el.

Imigratia s-a impus printre primele teme ale agendei politice italiene, in urma unui val de infractiuni violente comise de imigranti, care au determinat Guvernul sa ia masuri legislative. In urma cu doua saptamani, Guvernul a declarat stare de urgenta pentru a face fata fluxului de imigranti ilegali, acordand prerogative sporite politiei si autoritatilor locale.

Abordarea noului Guvern in ceea ce priveste imigratia si minoritatile - in special cea roma - a declansat criticile aspre ale Vaticanului, organizatiilor pentru drepturile omului si unor institutii europene.