Fostul lider britanic, Tony Blair, cancelarul german, Angela Merkel si premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, sunt primii in topul preferintelor oamenilor de afaceri europeni pentru functia de presedinte al Uniunii Europene, informeaza EUobserver.
Conform sondajului de opinie, realizat de canalul de televiziune cu stiri financiare, CNBC Europa, Blair a fost votat de 37% dintre respondenti, Merkel de 23% si Junker de 12%, noteaza cotidianul britanic The Guardian.

Liderul britanic laburist a fost mentionat ca posibil candidat pentru noua pozitie inca de anul trecut cand presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca il va sustine in acest demers.

Insa aceasta propunere s-a lovit de cateva obiectii in alte capitale europene, inclusiv cancelarul german Merkel impotrivindu-se unei asemenea alegeri.

Crearea unei noi functii de presedinte al UE, un mandat de doi ani si jumatate, este inca o problema deschisa care poate esua din cauza referendumului irlandez, in urma caruia Tratatul de la Lisabona a fost respins. Acest tratat ar introduce o serie de schimbari institutionale, printre care si aceasta noua functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.