"Guvernul chinez a implementat un sistem pentru spionarea fiecarui invitat din hoteluri" in timpul JO, a spus senatorul republican. El a precizat ca "mai multe lanturi hoteliere internationale" au confirmat ca au primit ordin de instalare a unor calculatoare destinate supravegherii activitatii pe net.

"Acest lucru inseamna ca jurnalistii, familiile atletilor, aparatorii drepturilor omului si alti vizitatori vor fi vizati de colectarea de informatii din partea Biroului chinez pentru securitate publica", a subliniat senatorul.

Departamentul de Stat a emis in martie un avertisment, potrivit caruia este posibil ca cetatenii americani sa fie supravegheati in timpul JO. China a spus atunci ca dispozitiile luate la nivel de securitate sunt conforme cu normele internationale.

Senatorul a declarat ca mai intai a fost alertat de organizatii pentrru drepturile omului in legatura cu proiectele Beijingului de a supraveghea folosirea internetului in hotelurile straine, apoi a obtinut confirmarea din partea mai multor lanturi hoteliere internationale. El a refuzat sa numeasca aceste hoteluri, spunand ca ele ar risca amenzi usturatoare.

"Nu erau de acord cu asa ceva, dar sunt obligate", a declarat senatorul. Echipa sa a transmis presei traducerea in engleza a doua documente cu instructiuni, care explica modul de instalare a calculatoarelor de supraveghere, inainte de sfarsitul lunii iulie. Potrivit lui Brownback, aceste documente au fost primite de hoteluri.

"Refuzarea instalarii sau oprirea sistemului dupa instalare va fi sanctionata", potrivit unui document, care citeaza amenzi de 732 dolari pentru o persoana si 2.197 dolari pentrru o organizatie. "In cazul unei incalcari grave, accesul la interet va fi suspendat sau licentele vor fi suspendate".