24 de pachete cu pasapoarte in alb destinate ambasadelor britanice au fost furate dintr-un camion special al Ministerului de Externe, valoarea lor pe piata neagra fiind estimata la peste 6 milioane de euro, relateaza NewsIn.

Ministerul de Externe britanic a recunoscut o "bresa grava de securitate" dupa ce un camion ce transporta pasapoarte in alb destinate ambasadelor Marii Britanii a fost deturnat la scurta distanta de imprimeria din Oldham, in apropiere de Manchester.

Atacul hotilor a avut loc luni dimineata la 6.40 ora locala.

Desi oficialii sustin ca pasapoartele nu vor putea fi folosite, fiind securizate, expertii independenti spun contrariul. Echipati cu un pasaport britanic autentic, falsificatorii nu trebuie decat sa inlocuiasca cipul neinregistrat cu unul ce contine datele personale ale oricarei persoane doresc, a declarat Adam Laurie, expert independent in probleme de securizare a documentelor.

Tom Craig, fost ofiter Scotland Yard specializat in fraude, a declarat pentru BBC ca "exista peste tot oameni disperati" pentru un pasaport britanic, care ar plati oricat pentru a obtine acest document. El a estimat ca aceste pasapoarte furate valoreaza peste 2000 de euro fiecare, indiferent daca cipul de securitate este compromis sau nu.

"Se pot include informatii biografice proprii, dupa care pot fi folosite pentru a deschide conturi bancare sau pentru a obtine o slujba", a spus Craig.

Parlamentarul conservator Dominic Grieve a declarat ca atacul "ilustreaza faptul ca guvernul greseste cand se bazeaza exclusiv pe date biometrice pentru a ne proteja. Expertii au dovedit ca acestea pot fi clonate foarte usor. Este doar ultimul dintr-o serie de dezastre de securitate care au lovit guvernul", a spus Grieve.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.