Statele Unite ar trebui sa-si schimbe strategia pentru a combate al-Qaida, bazandu-se mai putin pe armata si mai mult pe politie si serviciile de informatii, potrivit unui studiu publicat marti, relateaza NewsIn.

Studiul RAND Corporation mai cere SUA sa renunte la termenul "razboiul impotriva terorismului". "Teroristii trebuie percerputi si considerati ca fiind criminali, iar analiza noastra arata ca nu exista solutie la terorism pe campul de batalie", a subliniat Seth Jones, autorul studiului.

RAND a studiat cum gruparile teroriste au disparut din 1968 si a stabilit ca numai 7% dintre ele au fost infrinte militar. Multe au fost neutralizate prin acorduri politice (43%) sau prin recurgerea la politie si la serviciile de informatii (40%) pentru capturarea sau uciderea liderilor lor. Acest lucru sugereaza ca este necesar "sa se revizuiasca fundamental strategia antiterorista post 11 septembrie", a declarat Jones.

Strategia militara nu a functionat, potrivit raportului, care arata resurgenta al-Qaida la frontiera dintre Pakistan si Afganistan la sapte ani de la 11 septembrie. Politia si serviciile de informatii "ar trebui sa formeze coloana vertebrala a eforturilor americane", fiind mai bine inarmate pentru a captura liderii teroristi, subliniaza studiul.

Potrivit raportului, "fortele militare locale au de multe ori o mai mare legitimitate pentru a actiona decat SUA si o mai buna cunoastere a mediului operational".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.