Barack Obama, care s-a intors dintr-un turneu de opt zile in Orientul Mijlociu si in Europa, vrea sa-si redirectioneze campania la nivel national concentrandu-se pe tema economiei si a dificultatilor pe care le intampina americanii, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Schimbarea de strategie intervine in conditiile in care turneul in strainatate al candidatului democrat la Casa Alba i-a consfintit statutul de superstar international, insa ramane de vazut daca admiratia de care pare sa beneficieze in afara Statelor Unite va avea un efect si asupra urnelor americane.

"Ceea ce preocupa acum oamenii pretutindeni in tara este ca nu mai pot plati benzina pentru masini si nu mai pot cumpara alimente, pentru ca preturile o iau razna", a declarat Obama la postul de televiziune NBC.

Candidatul democrat a anuntat ca are pentru astazi programata o intalnire cu cei care ii sunt consilieri economici, inclusiv cu investitorul si filantropul Warren Buffet, cu Eric Schmidt, presedintele companiei Google, cu fostul secretar al trezoreriei Robert Rubin si cu fostul presedinte al Federal Reserve, Paul Volcker. Obama a spus ca va discuta cu acestia despre un al doilea plan de relansare si despre mijloace de a determina scaderea pretului benzinei.

Intervenind in cadrul congresului jurnalistilor americani proveniti din randul minoritatilor etnice, Obama a spus ca turneul sau international nu se traduce neaparat prin rezultate bune in sondajele din Statele Unite, "pentru ca, firesc, oamenii sunt mai intai preocupati de efectele imediate ale situatiei economice".

Candidatul republican John McCain a intregistrat un progres sensibil in anumite state lovite de criza economica, potrivit sondajelor recente. El a ales sa faca o campanie interna sistematica atat timp cat Obama s-a aflat in strainatate.

Cu un pret la pompa al benzinei care a ajuns la aproape 4 dolari galonul (3,78 de litri) fata de 2,90 dolari in urma cu un an, problema energiei a devenit principalul subiect de preocupare pentru alegatorii americani, depasind cu mult razboiul din Irak, potrivit sondajelor recente.

Dupa cum cere si presedintele Bush, candidatul republican John McCain vrea sa autorizeze forajele petroliere in mare de-a lungul coastelor americane, dar Obama se impotriveste acestei masuri. McCain a declarat la ABC News ca, daca va fi ales presedinte, va pune in aplicat un plan pentru a elimina dependenta SUA de petrolul strain. El propune, de asemenea, sa fie reluata constructia centralelor nucleare si s-a declarat favorabil suprimarii accizei federale pe benzina in perioada lunilor de vara.

In ceea ce priveste frontul din Irak, celalalt subiect major al campaniei, cele doua tabere s-au acuzat reciproc duminica pentru faptul ca-si schimba fara incetare pozitia in legatura cu aceasta tema.

"Faptul ca senatorul Obama si-a schimbat de trei ori in 48 de ore pozitia referitoare la Irak arata lipsa sa de experienta si de rationament, ceea ce preocupa poporul american", a spus purtatorul de cuvant al lui McCain, Tucker Bounds. Intr-un interviu pentru revista Newsweek, candidatul democrat, care sustine retragerea trupelor in 2010, a dat de inteles ca marimea efectivelor care vor ramane in Irak va fi determinata de conditiile din teren.

In replica, echipa de campanie a lui Obama a afirmat ca John McCain, la randul sau, a efectuat o schimbare cu 180 de grade a pozitiei, alaturandu-se lui Obama, dupa ce premierul irakian Nuri al-Maliki si-a exprimat speranta unei retrageri in decurs de doi ani. "Orice calendar este bun daca este dictat de conditiile din teren", a admis fostul luptator din Vietnam, care pana acum se impotrivea oricarui calendar de retragere.

Primirea entuziasta pe care i-a facut-o la Berlin o multime de circa 200.000 de oameni si liderii pe care i-a intalnit de-a lungul turneului sau de opt zile nu-i garanteaza insa nimic senatorului de Illinois in ceea ce priveste succesul la alegerile prezidentiale din noiembrie in state disputate precum Ohio (nord) sau Pennsylvania (est).

Editorialista de la New York Times Maureen Dowd afirma, evocand escala pariziana a candidatului si intalnirea sa cu presedintele Nicolas Sarkozy, ca acesta din urma era "obamizat", iar scena era demna de "un film francez (...), Un barbat si un barbat", aluzie la filmul lui Claude Lelouch Un barbat si o femeie. Editorialista spune ca a glumit declarandu-i candidatului democrat: "Trebuie sa fi simtit nevoia unei tigari dupa aceea". Barack Obama i-a raspuns zambind: "Cred ca am putea lucra impreuna intr-o maniera pozitiva".

Totusi, a avut parte de o primire demna de un sef de stat in fiecare dintre tarile vizitate in cadrul turneului sau. Nicolas Sarkozy l-a descris ca pe un "bun amic", regele Abdallah al II-lea al Arabiei Saudite l-a insotit personal in masina pana la scara avionului, iar veteranul politicii israeliene Shimon Peres a declarat ca "viitorul apartine tineretii", o remarca fara indoiala destinata lui John McCain, care are 71 de ani.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.