La New York a inceput, ieri, o reuniune de o luna, destinata revigorarii Tratatului de Neproliferare Nucleara (TNP), semnat de 188 de tari membre. TNP, conceput in 1970, avea scopul de a limita posesia armelor nucleare la cele cinci mari puteri care le detineau la vremea respectiva - SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China.

Textul documentului este minat de incalcari din partea unor membri si de eforturile altora de a-si fabrica arma atomica. Pentru a revigora textul, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Mohamed ElBaradei, propune membrilor TNP sa adopte un moratoriu de cinci ani cu privire la construirea noilor centre de imbogatire a uraniului. In absenta acestui moratoriu, aproximativ 30-40 de tari vor putea avea acces rapid la arma atomica, sustine directorul general al AIEA.

Chiar daca adoptarea generalizata a protocolului aditional al TNP, care prevede inspectii mai aprofundate in statele care l-au ratificat, pare sa ridice anumite preobleme. Numerosi memebri ai TNP considera ca puterile nucleare nu si-au respectat angajamentele privind o "dezarmare in 13 etape", asumate la precedenta conferinta, desfasurata in anul 2000 si nu sunt pregatite pentru un nou compromis.

Debutul reuniunii propriu-zise de ieri a fost precedat de cateva ore de discutii privind cele doua state-problema, respectiv Iranul si Coreea de Nord. Iranul anuntase, inca de sambata, ca ar fi posibila reluarea conversiei de uraniu. Coreea de Nord a ales 1 mai ca data pentru a testa o racheta, care s-a prabusit in Marea Japoniei. Iranul este acuzat de SUA de dezvoltarea, in secret, a armei atomice, in timp ce Coreea de Nord a afirmat ca o poseda deja.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.