China i-a avertizat pe partenerii sai din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) ca nu isi va deschide piata pentru trei produse agricole importante, revenind asupra angajamentelor sale pentru agricultura si provocand furia mai multor tari in dezvoltare, potrivit NewsIn

In a saptea zi a negocierilor de la Geneva pentru liberalizarea comertului mondial, reprezentantii Chinei au atras atentia ca inteleg sa isi protejeze productia de orez, de bumbac si de zahar, marfuri pentru care China nu va cobori taxele vamale, a spus, sub anonimat, o sursa diplomatica.

Anuntul a fost primit cu stupoare de mai multe tari in dezvoltare care depind de putine produse pe care le pot exporta, printre care Thailanda, producatoare de orez si tarile africane producatoare de bumbac.

Pozitia Chinei este problematica atat pentru Brazilia, stat producator de zahar, cat si pentru India, in ceea ce priveste productia de bumbac.

“China a devenit o problema majora”, a comentat, sub anonimat, diplomatul citat. “China a revenit asupra multora dintre angajamentele sale”, a adaugat sursa avizata.

Proiectul de compromis al directorului general OMC, Pascal Lamy, care crease vineri, dupa sapte ani, un numitor comun al negocierilor pentru agricultura si produse industriale, prevede ca tarile in dezvoltare sa isi micsoreze cu pana la 36% taxele vamale practicate la importurile de produse agricole.

Proiectul autorizeaza, insa, definirea a 5,3% dintre “produsele sensibile”, pentru care scaderea taxelor vamale poate fi mai mica si a 12% produse “speciale”, in numele securitatii alimentare si al dezvoltarii rurale. Pentru aceste produse, scaderea taxelor vamale poate sa nu fie mai mare de 11%. In plus, 5% dintre produsele speciale nu vor beneficia de nicio scadere a tarifelor vamale.

Potrivit declaratiilor diplomatului citat, China a avertizat, de altfel, ca nu va participa la nicio negociere sectoriala in domeniul produselor industriale, ceea ce a suscitat reactii din partea Thailandei, Taiwanului, Uruguaiului si a Paraguaiului.

SUA se arata gata sa discute despre vizele temporare de lucru

Statele Unite ar putea discuta despre o crestere a accesului temporar pentru muncitorii calificati din strainatate, au spus oficialii SUA, in reactie la o cerere a tarilor in dezvoltare, relateaza Reuters.

Afirmatia americanilor a reinnoit optimismul cu privire la un succes al negocierilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Astfel, oferta americana, a doua de saptamana aceasta, i-a determinat pe ministrii si pe oamenii de afaceri sa fie optimisti cu privire la perspectivele incheierii unui acord.

“Cand vine vorba despre sederile temporare ale unor profesionisti din lumea afacerilor, am atras atentia ca suntem gata sa discutam in contextul negocierilor de la Doha”, a declarat presei reprezentanta americana pentru comert, Susan Schwab.

“Evident, o astfel de masura trebuie sa fie convergenta consultarilor noastre cu reprezentantii Congresului”, a declarat Susan Schwab, dupa o reuniune dedicata serviciilor de la OMC.

Problema acordarii de vize temporare de afaceri fortei de munca straine calificate este controversata, deoarece multi politicieni o considera o problema de imigratie, care nu trebuie inclusa in acordurile comerciale.

Ministrul indian al comertului, Kamal Nath, care acuzase la inceputul saptamanii trecute mai multi ministri ca blocheaza negocierile, a salutat miscarea americanilor si a aratat intelegere cu privire la nevoia negociatorilor americani de a se coordona cu Congresul.

“Acestea sunt semne constructive”, a declarat Nath presei. “Miscarea este una buna, atat din partea Statelor Unite, cat si a Uniunii Europene”, a spus oficialul.

Servicii precum cele bancare, de curierat si de telecomunicatii reprezinta mai mult de 75% din economiile bogate si au o pondere din ce in ce mai mare in produsul intern brut (PIB) al economiilor in dezvoltare.

Acestea reprezinta, insa, mai putin de 20% din comertul mondial. In aceste conditii, natiunile bogate cu sectoare financiare sofisticate si tarile in devzoltare, cu populatie tanara si educata, considera ca un castig major al unui acord comercial ar putea surveni in domeniul serviciilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.