Guvernul italian a decis vineri sa extinda la ansamblul teritoriului "starea de urgenta cu privire la imigratia clandestina" deja in vigoare de cativa ani in unele regiuni ale Italiei, relateaza AFP.

Starea de urgenta va permite accelerarea constructiei de noi centre de primire si retinere pentru imigrantii clandestini, a explicat ministrul apararii, Iganzio La Russa, potrivit NewsIn.

Durata de retinere in centrele pentru imigranti ilegali poate fi prelungita la 18 luni, conform unei noi dispozitii recent adoptate de UE.

La randul sau, ministrul de interne Roberto Maroni a declarat intr-o conferinta de presa ca starea de urgenta este "o masura tehnica, deja folosita in trecut si utila pentru a recurge la proceduri (administrative - n.r.) accelerate". Este vorba de "prelungirea prelungirii", a declarat el, ca raspuns la criticile opozitiei.

"Este o decizie revoltatoare", considera Giancarlo Bressa, vicepresedinte al grupului parlamentar al Partidului Democrat din Camera Deputatilor. "Acest guvern este incapabil de a gestiona teme reale si importante si incearca sa le induca teama oamenilor", a adaugat deputatul.

"Este o atmosfera de stat politienesc", a subliniat si Rosy Bindi, vicepresedinte al Camerei. Guvernatorul regiunii Puglia, Nichi Vendola, a vorbit despre o "ramasita a fascismului".

Masurile antiimigratie puse in aplicare de Guvernul lui Silvio Berlusconi inca de la instalarea sa la putere au fost criticate si de Parlamentul European.

Senatul italian a aprobat miercuri pachetul de masuri controversate pentru combaterea imigratiei ilegale propus de Guvern in urma cu doua luni, facand astfel adoptarea lor definitiva dupa un vot al deputatilor, care a avut loc la 15 iulie.

Noua lege a fost denuntata de stanga, de asociatiile catolice, de grupurile pentru drepturile omului si de instantele europene. Ea prevede mai ales crearea delictului de imigratie ilegala, ce poate fi sanctionat cu sase luni pana la patru ani de inchisoare. Mai prevede, de asemenea, suplimentarea cu o treime a pedepselor prevazute in cazul condamnarii unui imigrant ilegal, expulzari mai facile si o pedeapsa de sase luni pana la trei ani de inchisoare pentru proprietarii care isi inchiriaza locuintele unor imigranti ilegali.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.