Bulgaria probabil ca nu va actiona dur in lupta anticoruptie, in pofida criticilor aspre ale UE, existand astfel riscul sporit al blocarii unor fonduri europene suplimentare, ceea ce ii va afecta economia, sunt de parere analisti politici, citati de Reuters.
Comisia Europeana a anuntat saptamana aceasta suspendarea unui ajutor de 500 pana la 800 milioane de euro pentru Bulgaria si a interzis ca doua agentii de plati sa gestioneze fondurile UE, cerand actiuni ferme impotriva coruptiei si crimei organizate. Dupa ani de reforme aplicate cu jumatate de masura, guvernul socialist bulgar spune ca pregateste masuri urgente pentru a combate fraudele cu fonduri UE. Insa analistii economici si politici se indoiesc ca executivul are raspunsul politic necesar sa faca justitia mai eficienta si sa rupa legaturile dintre politicieni si capii lumii interlope din Bulgaria, relateaza NewsIn.

"Nu ma astept la schimbari dramatice din partea acestei elite politice", a spus Kiril Avramov, de la Institutul Capital din Sofia. "Ea refuza sa joace dupa regulile noului joc, care cer transparenta", a subliniat el. Observatorii politici si diplomatii considera ca este prea devreme pentru a se spune daca Sofia poate intreprinde suficiente actiuni in vederea impiedicarii unor viitoare sanctiuni. Potrivit economistilor, orice pierdere suplimentara de fonduri ar fi o lovitura dura data economiei bulgare, pentru ca ea depinde de banii straini in vederea finantarii modernizarii si acoperirii deficitului extern in crestere. "Riscul pentru economie este exacerbat de amenintarea blocarii suplimentare de fonduri", explica Ivailo Veselinov, de la Dresdner Kleinwort. Impactul ar fi resimtit mai ales in agricultura si infrastructura.

Potentiala amenintare a pierderii unor noi fonduri din ajutorul de 11 miliarde de euro pentru 2007-2013 intensifica presiunile asupra premierului Serghei Stanisev. El a ordonat masuri miercuri, inclusiv o supervizare mai atenta a fondurilor si mai multi bani pentru un personal mai experimentat. Unii oficiali din guvern sau oameni de afaceri suspectati de frauda cu fondurile europene sunt inculpati, dar Bulgaria nu a condamnat pana acum niciun personaj notabil.

Stanisev se confrunta cu o lupta de interese conflictuale, dar si cu una politica in coalitia sa, inainte de alegerile parlamentare de anul viitor. "Ma tem ca vom auzi mai mult declaratii decat sa vedem masuri concrete si rezultate", a spus un alt expert, Rumiana Basvarova.

Premierul a respins cererile opozitiei de a demite ministri in urma pierderii unora dintre fondurile UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.