Radovan Karadzic se poate astepta, cand va fi transferat la Haga, la o celula cu baie proprie, mancare traditionala balcanica si o atmosfera cordiala, in care fosti inamici dau petreceri si joaca fotbal de masa, relateaza NewsIn

Liderul sarbilor bosniaci in timpul razboiului din Serbia din 1992-1995, Karadzic a fost arestat luni la Belgrad si urmeaza sa fie transferat la Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie de la Haga.

Kradzic a fost inculpat de TPI pentru genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, in special pentru implicarea in masacrul de Srebrenita, in care au fost ucisi circa 8.000 de musulmani, si pentru asediul orasului Sarajevo.

Karadzic li se va alatura celorlalti 37 de suspecti de crime de razboi care se afla in custodia TPI, intr-un penitenciar de pe coasta Marii Nordului din apropierea statiunii Scheveningen.

Patru decese in celulele TPI, inclusiv cel al fostului lider sarb Slobodan Milosevici in 2006, au socat si tensionat detinutii. Penitenciarul TPI este insa si un loc in care, spun fostii detinuti, diferentele etnice sunt uitate si acuzatii se sprijina psihic unii pe ceilalti.

"Nu mai esti sarb, bosniac sau croat, esti doar un detinut", a declarat pentru Reuters un fost angajat al TPI.

Inainte de a fi capturat, Karadzic, deghizat in practicant de medicina alternativa, locuia intr-un bloc turn de beton dintr-o suburbie cenusie a Belgradului si frecventa un bar al nationalistilor sarbi. Noul lui domiciliu va fi o celula de 15 metri patrati identica celei in care Milosevic si-a petrecut ultimii ani din viata ascultand muzica lui Frank Sinatra si planuindu-si apararea.

TPI afirma ca celulele sale depasesc standardele internationale in ceea ce priveste spatiul, luminozitatea si dotarile si seamana mai degraba cu dormitoarele unui camin studentesc, avand baie proprie, biblioteca, televizor si masa. Tribunalul subliniaza ca unitatea sa de detentie nu este tocmai o inchisoare, deoarece ce detinutii trebuie tratati ca fiind nevinovati, in asteptarea procesului.

Fosti detinuti TPI spun ca rivalitatile etnice care au fost la originea razboaielor fratricide ce au insotit dezmembrarea Iugoslaviei, dispar intre zidurile penitenciarului. In prezent, detinutii, a caror medie de varsta era in 2006 de 52 de ani, se bucura de faptul ca vorbesc aceeasi limba, gatesc mancare balcanica impreuna, se uita la televizor si joaca diverse jocuri de masa. Cei mai multi dintre ei sunt sarbi, dar exista si croati si musulmani.

Detinutii pot participa impreuna la slujbe religioase, pot lua lectii de engleza si isi pot practica hobby-urile. Ei nu au insa acces la internet, iar celulele sunt incuiate seara devreme. Detinutii au dreptul la o ora de aer curat pe zi in curtea penitenciarului, dar nu se pot amesteca printre detinutii olandezi. Cei mai sportivi pot juca volei, fotbal sau tenis, in timp ce aceia mai varstnici prefera sa joace darts sau tenis de masa.

Fostul general musulman bosniac Naser Orici, care a fost eliberat dupa ce a fost achitat de TPI luna aceasta, a declarat presei ca atmosfera din penitenciarul de la Haga este cordiala si lipsita de ostilitate intre detinuti. "Ne invitam unii pe ceilalti la sarbatori. Noi, musulmanii din Bosnia si Kosovo, ne tineam sarbatorile religioase cu sarbii si croatii. Croatii ii invitau pe sarbi, musulmani bosniaci si catolici la sarbatorile catolice, iar sarbii invitau pe toata lumea de Craciunul sarb", a povestit el.

Cei mai glumeti detinuti sunt liderul nationalist sarb Voislav Seseli si liderul paramilitar croat bosniac Mladen Naletilici, a mai povestit Orici.

Unii detinuti au suferit insa depresii puternice, iar cele patru decese - dintre care doua sinucideri - i-au afectat profund.

Penitenciarul a fost intens monitorizat, dupa ce TPI a recunoscut ca deficientele de paza i-au permis lui Milosevic sa faca rost de medicamente pe care nu i le prescrisesera medicii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.