Italia se afla din nou in boxa acuzatilor dupa publicarea fotografiilor care arata indiferenta italienilor care stateau pe o plaja langa cadavrele a doua adolescente rome, polemica favorizata de masurile Guvernului Berlusconi impotriva imigratiei, relateaza NewsIn, citand AFP.

Mai multe ziare europene, in special britanice si franceze, au publicat controversatele fotografii, The Independent titrand "Imaginile care fac rusine Italiei". "Atitudinea italienilor fata de romi a devenit tot mai rece in ultimii ani, alimentata de o acoperire mediatica exagerata a delictelor comise de acestia. Guvernul Berlusconi a lansat o ampla campanie impotriva acestei comunitati".

Fotografiile prezinta trupurile neinsufletite a doua adolescente, acoperite cu prosoape de baie si aflate pe o plaja de langa Napoli, iar alaturi pot fi vazute persoane care continua sa se bronzeze sau sa vorbeasca la telefon. Cadavrele au stat acolo circa o ora.

Celebrul fotograf italian Oliviero Toscani, realizatorul campaniilor Benetton, avertizeaza in privinta "unei imagini care devine mai reala decat realitatea" si care trebuie vazuta asa cum este, "un document".

Ceea ce insa fotografiile nu spun despre aceasta drama produsa sambata este ca mai multe persoane s-au aruncat in apa pentru a salva fetele, care, aparent, nu stiau sa inoate. Potrivit Corriere della Sera, un buchet de flori albe a fost depus in locul respectiv. Acest caz a suscitat putine condamnari in Italia.

Reprezentantul in Italia a Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati UNHCR, Laura Boldrini, s-a declarat "indignata", mirandu-se de lipsa reactiei politice, "mai ales intr-un moment ca acesta", aluizie la inasprirea luptei impotriva imigratiei ilegale, care vizeaza mai ales nomazii, decisa de guvernul italian.

Aceasta noua politica a provocat in Italia critici aspre din partea institutiilor europene, mai ales dupa incendierea unor tabere de romi din Napoli si anuntarea prelevarii de amprente de la copiii romi.
Arhiepiscopul de Napoli, Crescenzio Sepe, a fost singura personalitate care si-a exprimat indignarea:

"Aceste imagini sunt mai negative decat cele ale orasului Napoli invadat de gunoaie". O slujba religioasa pentru cele doua adolescente a avut loc miercuri seara in apropiere de Napoli, pe o plaja. "De pe o plaja a venit mesajul indiferentei, din acest loc vrem sa transmitem un mesaj de dragoste si solidaritate", a spus un preot.

"O fotografie poate minti sau poate da o impresie gresita. Oare turistii stiau ca victimele erau romi? Aceeasi indiferenta s-ar fi putut manifesta fata de italieni", a declarat Sergio Romano, editorialist la Corriere della Sera. "Acum, orice eveniment care se preteaza la interpretare cade pe un teren fertil, din cauza imaginii negative a Italiei", a subliniat el.

Criza gunoaielor din Napoli, masurile antiimigratie sau imunitatea penala votata pentru Berlusconi explica in parte aceasta imagine negativa in ochii strainilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.