Cea mai veche copie cunoscuta a Noului Testament a fost publicata online pentru prima data astazi de catre British Library care a cumparat cateva sute de pagini ale manuscrisului din Rusia, unde se afla una din cele patru parti ale documentului, informeaza NewsIn.

British Library a inceput sa publice pe internet Codex Sinaiticus, un text din secolul al patrulea, redactat in limba greaca, document care va fi disponibil online un an de zile. Codex Sinaiticus, care contine versiunea completa a Noului Testament, a fost scris in limba greaca, intre anii 330 si 350, de catre calugarii manastirii Sfanta Ecaterina din Egipt.

Evanghelia dupa Marcu si Cartea Psalmilor au fost publicate online astazi. Traduceri ale Codex Sinaiticus sunt disponibile de mult timp, insa publicarea unor imagini ale manuscrisului online va permite oricui sa vada paginile pe care, pana acum, nu le-au vizionat in detaliu decat membri ai academiei. Userul va putea privi fiecare fotografie in parte, marind-o sau micsorand-o pentru a o mai buna studiere.

De asemenea, vor fi publicate online fotografii cu fiecare pagina a textului, care vor contine si legaturi catre traducerile in engleza si germana ale acestuia. Site-ul va oferi si o optiune de cautare dupa cuvinte cheie.

"Aceasta pagina va contine cea mai timpurie copie completa a Noului Testament", a spus Scot McKendrick, seful Western Manuscripts de la British Library. In timp ce Codex contine intreg Noul Testament, documentul include, de asemenea, si parti din Vechiul Testament. La inceput, insa, Codex Sinaiticus avea in componenta textul integral al Bibliei Crestine.

Manuscrisul contine si Apocrifa, 14 texte disputate din Vechiul Testament care, in mod normal, sunt omise in Biblia Protestanta, pe langa doua texte crestine "Epistola lui Barnabas" si "Pastorul din Hermas".

British Library si-a anuntat planul de a digitaliza cartea veche de 1.600 de ani in 2005, aceasta fiind o actiune indrazneata din moment ce partile manuscrisului sunt detinute de patru state. "A fost o provocare, insa, a fost si foarte interesant", a spus curatorul proiectului, Juan Garces. Fotografiile care vor fi postate online au fost facute in Marea Britanie, Rusia, Germania si Egipt.

Partile manuscrisului au stat o singura data unele langa celalalte la Manastirea Sfanta Ecaterina din Sinai, Egipt, inainte ca preotul german Constantine Tischendorf, sa duca parti ale acesteia in Rusia si in Germania, in secolul 19.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.