Seismul cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, care a afectat in noaptea de miercuri spre joi prefecturile Iwate si Aomori, din nordul insulei Honshu, s-a soldat cu aproximativ 100 de raniti, relateaza NewsIn.
Echipele de salvare incercau luni dimineata sa ajunga la victimele cutrremurului, dar ploaia si ceata deasa le ingreunau cautarile. Cutremurul s-a produs putin dupa miezul noptii intr-o zona muntoasa afectata si in 14 iunie de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade, soldat cu 13 morti si 10 persoane disparute.

Peste tot in regiune geamurile au fost sparte, s-au prabusit bucati din cladiri, iar canalizarea si liniile de curent au fost afectate, privand de energie electrica peste 10.000 de persoane. O serie de alunecari de teren a blocat sosele importante de pe coasta insulei Honshu.

Seismul s-a soldat cu 95 de raniti, dintre care 22 grav, potrivit unui bilant oficial provizoriu. Ranitii in stare grava prezinta in general fracturi, dupa ce au cazut, in unele cazuri pe scari, in timpul cutremurului.

Potrivit postului public de televiziune NHK, pana in prezent s-au inregistrat 110 raniti.

Mai multe elicoptere militare survolau joi dimineata aceasta regiune cunoscuta pentru izvoarele termale si pentru livezile de afini, pentru a incerca sa repereze eventualii supravietuitori blocati. Dar sarcina lor este complicata de vizibilitatea redusa.

Guvernul de la Tokyo a creat o celula de criza. Cutremurul s-a resimtit si in capitala Japoniei, care se afla la aproximativ 500 de kilometri de epicentru. "Eram pe punctul de a adormi. Ca toata lumea, m-am speriat", a declarat premierul Yasuo Fukuda, care si-a luat angajamentul sa ia "rapid masurile adecvate" pentru a face fata dezastrului. "Se pare, insa, ca zona este acoperita in prezent de ceata si este dificil sa evaluam situatia din elicoptere", a adaugat el.

Cutremurul a trezit locuitorii din aproape toata jumatatea nord-estica a Japoniei. La Sendai, cel mai mare oras din nordul insulei Honshu, Yasutoshi Hanei, un antreprenor in varsta de 40 de ani, se afla intr-o librarie in momentul producerii cutremurului. El povesteste cum revistele cu benzi desenate au inceput sa cada de pe rafturi.

O prima replica a seismului cu magnitudinea de cinci grade pe scara Richter s-a inregistrat joi, la ora locala 11.28 (5.28 ora Romaniei), potrivit Agentiei Meteorologice. Seismologii apreciaza, insa, ca numarul de replici resimtite va fi scazut, deoarece seismul initial s-a produs la mare adancime, la 120 de kilometri sub nivelul solului.

Aflata la jonctiunea a patru placi tectonice, Japonia inregistreaza anual mii de cutremure, insa constructiile solide si pregatirea populatiei permite, in general, limitarea numarului de victime, chiar si in cazul unui seism foarte violent.

"Ne-au fost semnalati numerosi raniti, dar, pentru moment, niciun deces", a declarat un responsabil al pompierilor din Hachinoche, oras situat in centrul zonei celei mai afectate zone de seism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.