Comisia Europeana va avertiza azi Bulgaria ca esecul sau de a combate coruptia si crima organizata ameninta sa duca la suspendarea ajutorului financiar si sa afecteze sansele acestei tari de a adera la spatiul Schengen, scrie Finacial Times (FT) in editia electronica, potrivit NewsIn

O versiune finala a raportului, obtinuta de Financial Times, arata ca "lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si crimei organizate nu produce rezultate", "coruptia si frauda afecteaza gestionarea asistentei financiare europene" si "este nevoie de o strategie clara pentru a curata sistemul".

Sanctiunile financiare ar fi o mare lovitura pentru Bulgaria, care este cel mai sarac membru al Uniunii Europene si conteaza pe fonduri substantiale de la UE pentru a-si mentine cresterea economica si a incuraja investitiile straine, printre care sapte miliarde de euro fonduri structurale in urmatorii cinci ani.

Clauzele de salvgardare prevazute in Tratatul sau de aderare permit Uniunii sa suspende fondurile si sa refuze sa recunoasca deciziile tribunalelor bulgare.

Comisia arata in raport ca "pentru moment", prefera sa nu adopte sanctiuni impotriva Bulgariei, ci sa ii sprijine eforturile de a eradica coruptia. Insa Comisia avertizeaza Bulgaria ca va continua sa ii monitorizeze indeaproape progresele.

Combaterea fraudelor si a conflictelor de interese "este deosebit de importanta pentru ca Bulgaria sa poata continua sa beneficieze de fonduri europene", arata Comisia. "Un esec in a face progrese va arata daca Bulgaria este pregatita sa isi indeplineasca responsabilitatile si sa joace un rol mai amplu in numele altor tari membre, ceea ce ar fi necesar daca doreste sa adere la spatiul Schengen si la zona euro".

Raportul pe justitie este insotit de alte doua rapoarte ale Comisiei in privinta gestionarii fondurilor preaderare, potrivit Financial Times, ambele extrem de critice.

Partidele de opozitie din Bulgaria vor depune astazi o motiune de neincredere in guvernul condus de socialisti, in contextul in care opinia publica este din ce in ce mai ingrijorata de viitorul tarii in UE. Bulgarii sunt nerabdatori sa intre in zona Schengen, pentru ca restrictiile de munca si calatorie sa fie imblanzite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.