Departamentul de Stat a anuntat luni ca a ordonat ambasadelor americane sa limiteze ajutorul pe care il acorda candidatilor la presedintie Barack Obama si John McCain in timpul vizitelor acestora in strainatate, pentru a evita sa incalce legile, potrivit NewsIn.
Secretarul de stat Condoleezza Rice a transmis aceasta recomandare tuturor reprezentantelor diplomatice joi, in ziua in care Obama pornea spre Afganistan si Irak, intr-un turneu prin Orientul Mijlociu si Europa.
Recomandarea le interzice diplomatilor americani sa organizeze reuniuni, receptii sau evenimente publice pentru candidati si sa foloseasca "fonduri si resurse oficiale dincolo de limita minima" in sprijinul turneelor candidatilor la Casa Alba.

Ambasadele au voie sa colaboreze cu Secret Service pentru protectia candidatilor si sa acorde un ajutor "minim" in probleme logistice, de exemplu sa furnizeze organizatorilor vizitelor candidatilor informatiile necesare pentru aranjamentele de calatorie. Diplomatii americani au voie sa le acorde orice fel de ajutor lui Obama si McCain pentru activitatile lor de senatori si sa le furnizeze informatii pentru a se asigura ca cei doi sunt la curent cu ultimele pozitii ale Statelor Unite pe scena internationala.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Gonzalo Gallegos a spus ca o recomandare similara a fost trimisa ambasadelor si cand McCain s-a deplasat in strainatate anul acesta, dar a refuzat sa furnizeze o copie a documentelor de atunci. McCain a fost in Irak la jumatatea lunii martie, cea de a opta sa calatorie in aceasta tara de la invazia din 2003, pe care a sustinut-o.

Legea americana restrictioneaza activitatile de partizanat politic ale angajatilor federali, pentru a evita ca functionarii guvernamentali sa influenteze in mod nepotrivit alegerile.Obama face un turneu in strainatate pentru a-si spori credibilitatea in domeniul politicii externe. Dupa Afganistan, Kuweit si Irak, el este asteptat in Iordania, Israel, Marea Britanie, Franta si Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.