O misiune a OSCE s-a dus luni in Italia pentru a ancheta situatia romilor, dupa o serie de incidente in care cetateni ai acestei etnii au fost implicati ca autori sau victime si in conditiile polemicii in curs pe aceasta tema in Italia, relateaza NewsIn.
Intr-un comunicat publicat la Viena, OSCE precizeaza ca aceasta misiune, condusa de Andrzej Mirga si care va dura o saptamana, va avea loc la Milano Napoli si Roma "in cooperare cu autoritatile italiene". Delegatia va preda apoi un raport guvernului italian, in septembrie.

Decizia de a trimite aceasta misiune in Italia a fost luata in urma unui proiect al ministrului italian de interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist Liga Nordului, de a infiinta un fisier cu amprentele digitale ale romilor, inclusiv ale copiilor, ceea ce a suscitat proteste din partea organizatiilor pentru drepturile omului, din partea Parlamentului European si a Consiliului Europei.

In ultimele luni, in Italia romii au fost vizati de agresiuni cu caracter rasist, mai ales in mai, cand un atac cu bombe incendiare a vizat doua tabere de romi din apropiere de Napoli. Numerosi italieni ii considera responsabili pentru intensificarea insecuritatii si a infractionalitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.