Noua politisti afgani au fost ucisi duminica, dupa ce postul lor din sud-vestul Afganistanului a fost bombardat de fortele internationale intr-un atac lansat in urma unei confuzii, in timp ce in Irak fortele americane i-au impuscat intr-un raid, pe fiul si pe nepotul guvernatorului unei provincii.

Politisti afgani, pe de o parte, si soldati afgani si din fortele internationale, de cealalta parte, s-au incaierat duminica dimineata devreme in provincia Farah, luandu-se reciproc drept talibani, a anuntat viceguvernatorul acestei provincii din sud-vestul Afganistanului, Mohammad Yunus Rasuli, informeaza NewsIn.

Potrivit oficialului local, soldatii afgani si straini nu au informat politia ca vor desfasura o misiune de patrulare in acest sector. Politia a deschis focul asupra lor, iar aliatii au cerut sprijin aerian. "ISAF (Forta Internationala pentru Asistenta de Securitate, sub comanda NATO - n.r.) a bombardat postul de politie, omorand noua politisti si ranind alti cinci", a spus Rasuli.

ISAF a declarat insa ca operatiunea a fost intreprinsa de coalitia aflata sub comandament american, cealalta forta internationala prezenta in Afganistan. Coalitia a informat intr-un comunicat ca patrula sa, alcatuita din soldati afgani si americani, a reactionat in legitima aparare dupa ce a fost atacata de "o forta ostila, care nu purta uniforma".

Fortele straine si afgane au fost acuzate de mai multe ori de coordonare deficitara, in urma unor episoade soldate cu morti in care au deschis focul asupra propriei tabere.

Pe de alta parte, tot duminica, ISAF a anuntat ca a ucis accidental patru civili, iar alti patru sunt raniti in provincia Paktika, din est, dupa ce doua obuze de mortiera si-au ratat cu aproape un kilometriu tinta.

Pe celalalt front major, in Irak, fortele americane i-au impuscat duminica pe fiul si pe nepotul guvernatorului provinciei Salaheddin, din nordul tarii, a anuntat politia, citata de AFP. Husam, fiul guvernatorului Hamid Hummud al-Sharkti, si varul sau Udai au fost impuscati intr-un raid intreprins in orasul Baiji.

Armata americana a recunoscut ca a ucis doi barbati inarmati care aveau o legatura de rudenie cu guvernatorul. "Cand fortele coalitiei au intrat in cladirea pe care o aveau ca obiectiv, au gasit doi barbati inarmati. Observand intentii ostile din partea lor, fortele coalitiei au deschis focul si i-au ucis", a precizat armata americana intr-un comunicat.

"Ulterior, s-a stabilit ca cei doi barbati inarmati care au fost ucisi erau rude ale guvernatorului provinciei Salaheddin", potrivit armatei americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.