"Musulmanii au spus ca daca noi nu ingenunchiem, ne vor ucide. N-am intentia de a ingenunchia si nu incurajez pe nimeni sa o faca, iar John (McCain - n.r.) nu incurajeaza pe nimeni sa cada in genunchi", a declarat colonelul in rezerva Bud Day intr-o teleconferinta de presa organizata de Partidul Republican din Florida, relateaza NewsIn, citand AFP.

Un purtator de cuvant al campaniei lui McCain, Michael Goldfarb, a explicat dupa teleconferinta ca amenintarea vine dinspre "extremistii radicali islamisti" si nu din partea musulmanilor in ansamblu.

Bud Day a fost tovarasul de captivitate al lui John McCain in timpul razboiului din Vietnam. In 2004, el a fost unul dintre fondatorii grupului Swift Boat Veterans for Truth, care au reusit sa-l discrediteze pe candidatul democrat John Kerry insinuand - pe nedrept - ca a mintit in legatura cu serviciul sau militar in Vietnam.

Pe de alta parte, un consilier economic al candidatului republican la Casa Alba a anuntat vineri ca demisioneaza din postul de copresedinte al echipei de campanie a lui John McCain, la o saptamana dupa ce a spus ca americanii sunt niste "plangaciosi".

"Imi este clar ca democratii vor sa ma atace pe mine decat sa dezbata cu senatorul McCain subiecte economice importante carora trebuie sa le faca fata tara", a spus fostul senator de Texas Phil Gramm, unul dintre principalii consilieri economici ai candidatului republican. "Pentru a pune capat acestei stari de fapt si pentru a reveni la adevarata dezbatere, renunt, prin prezenta, la functiile mele de copresedinte al echipei de campanie a lui McCacin si ma alatur numarului din ce in ce mai mare de sustinatori de baza", a declarat Gramm intr-un comunicat.

Intr-un interviu pentru Washington Times publicat saptamana trecuta, Phil Gramm afirmase ca Statele Unite sa bucura inca de o economie dominanta, in pofida temerilor legate de recesiune, si ca aceasta din urma este o "recesiune mintala", iar Statele Unite sunt "o tara de plangaciosi".

John McCain a dezavuat rapid declaratiile consilierului sau, dar adversarul sau la Casa Alba, Barack Obama, s-a grabit sa profite, atacand afirmatiile lui Gramm.

La anuntul demisiei lui Gram, tabara lui Obama a subliniat vineri ca "problema care se pune pentru John McCain este nu daca Phil Gramm va continua sau nu sa fie sef al campaniei sale, ci daca va continua sa urmeze planul economic pus la punct de Gramm, plan care reprezinta o continuare a politicii (...) ultimilor opt ani", dupa cum a declarat Hari Sevugan, purtator de cuvant al lui Obama.

Pe de alta parte, nici McCain insusi nu a fost scutit de momente in care a facut declaratii mai putin inspirate. Astfel, chiar vineri, in cursul unei reuniuni pentru strangerea de fonduri, McCain ar fi dezvaluit, contrar cutumelor, informatii ce i-ar putea pune in pericol securitatea adversarului sau. McCain ar fi spus, potrivit presei americane citate de AFP, ca rivalul sau democrat va merge in Irak "azi (vineri - n.r.) sau maine (sambata - n.r.) impreuna cu alti senatori". Vizitele responsabililor americani in Irak nu sunt insa niciodata anuntate dinaninte din motive de securitate. Robert Gibbs, purtator de cuvant al candidatului democrat, a spus ca nu are a face comentarii in legatura cu afirmatiile lui McCain.

Obama este asteptat luni seara in Iordania, o prima etapa a unui turneu in cursul caruia va mai merge in Israel, Germania, Franta si Marea Britanie. Senatorul de Illinois urma intr-adevar sa mearga in Irak si Afganistan, impreuna cu alti congresmeni, dar, din motive de securitate, nu au fost date detalii in legatura cu aceste vizite.

De altfel, Obama a produs surpriza si a sosit inca de sambata in Afganistan, unde urma sa-i viziteze in calitate de senator pe unii dintre cei 36.000 de soldati americani trimisi in aceasta tara si avea prevazuta o intrevedere cu presedintele Hamid Karzai.