Viceministrul bulgar Meglena Plugcieva a recunoscut vineri la Bruxelles ca tara sa nu si-a facut "temele" in domeniul combaterii coruptiei, dar si-a exprimat regretul ca in ultimele luni atentia s-a concentrat asupra "vestilor proaste", transmite AFP.

Intrebata vineri la Bruxelles daca Bulgaria "si-a facut temele", cu cateva zile inaintea unui raport crucial al Comisiei Europene despre stadiul reformelor in justitia bulgara, Plugcieva a raspuns: "Nu foarte bine, stiu".

"Va trebui sa ne corectam, sa devenim mai buni", a adaugat Plugcieva, a carei functie de vicepremier insarcinat cu gestionarea fondurilor europene a fost creata special pentru a raspunde criticilor europene cu privire la coruptie.

"Bulgaria este intr-un proces de transformare si de reforme si, in acest proces, exista progrese importante, dar evident si probleme si greseli", a spus oficialul bulgar. "Este pacat ca in ultimele luni, atentia nu s-a concentrat decat pe vestile rele si pe probleme", a adaugat ea, prezentand apoi lista progreselor Bulgariei: crestere economica mai mare 6% in ultimii sapte ani, excedent bugetar, scaderea somajului.

Desi raportul Comisiei va fi extrem de dur, Plugcieva a remarcat si ca este dificil de lucrat cu "scenarii-catastrofa".

Comisia va adopta miercuri doua rapoarte despre sistemul judiciar bulgar si gestiunea fondurilor europene, odata cu raportul pe justitie pentru Romania.

Potrivit proiectului de text in privinta gestionarii fondurilor europene de catre Bulgaria, situatia "este grava", Sofia avand deficiente mari administrative si judiciare, exacerbate de coruptia la nivel inalt si crima organizata.

Din aceste motive, Comisia a inghetat deja de la sfarsitul anului trecut sute de milioane de euro din fondurile de preaderare la care Bulgaria are in continuare dreptul, desi a devenit membra in ianuarie 2007.

Miercuri, Comisia ar trebui sa decida inghetarea a aproape un miliard de euro in total, dar mare parte din aceasta suma a fost deja suspendata in ultimele luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.