Incredibil, dar adevarat. Pretul la barilul brut a inregistrat o puternica depreciere la New York, coborand sub 52 de dolari, dupa promisiunile presedintelui George W. Bush de a reduce dependenta energetica a Satelor Unite de resursele conventionale.

Astfel, intr-o singura zi, barilul de "light" s-a ieftinit cu 2,59 de dolari, ajungand la 51,61 dolari, in timp ce, la Londra, barilul de brent, sortiment pe petrol extras din Marea Nordului, s-a "usurat" cu 2,18 dolari, pana la 51,96. Un "viitor energetic mult mai stabil pentru Statele Unite trebuie sa includa o componenta nucleara mult mai extinsa", a spus seful administratiei americane. Energia nucleara", a continuat Bush, care s-a aratat, mai ales in ultimele saptamani, deosebit de preocupat de evolutia pretului mondial la , constituie "una dintre cele mai sigure si mai curate surse din lume". Din pacate, spunea el, "americanii nu au mai ridicat nici o centrala nucleara din anii 1970. In timp ce Franta, de exemplu, a fabricat 58 de reactoare, astfel incat 78% din electricitate provine de la centrale nuclare".

Explicand interventia lui Bush, analistul Steve Bellino sublinia, printre altele, ca "SUA sunt pe punctul de a definitiva o noua si importanta strategie nucleara". Potrivit spuselor sale, "au existat si inca au loc discutii legate de carburanti alternativi, carbune, energie nucleara. Iar faptul ca Bush vorbeste despre ameliorari si posibile schimbari este un lucru foarte valoros", a precizat Bellino. In discursul sau, Bush arata, de asemenea, ca "un viitor stabil din punct de vedere energic inseamna inclusiv construirea si dezvoltarea de rafinarii pentru petrolul american". De notat ca aceasta ultima remarca vine in sensul ultimelor declaratii saudite, conform carora pretul ridicat la energie este, mai degraba, efectul unei "penurii a capacitatilor de rafinare", decat de neconcordanta cererii si ofertei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.